Dolazi lijepo vrijeme i tada umjesto jake i masne hrane želimo nešto laganije. Polako kreće sezona raznovrsnog voća i povrća, ali tikvice možete da nađete tokom cijele godine.
Naš prijedlog za današnji ručak jeste da napravite ukusno jelo od povrća preliveno sirom i jajima. Priprema je nikad lakša, a sve što treba da uradite jeste da kratko propržite tikvice, papriku i ostalo povrće i onda pomiješate sa smjesom od jaja, pa zapečete u rerni.
Sastojci:
1 ljubičasti luk
maslinovo ulje
2-3 šargarepe
2 paprike
2-3 tikvice
3 jajeta
300 ml mlijeka
4 kašike brašna
200 g tvrdog sira
Priprema:
Krupnije isijecite luk, pa propržite na malo maslinovog ulja, pa dodajte sjeckanu šargarepu. Promiješajte, a poslije 5 minuta dodajte seckanu papriku. Kada povrće omekša dodajte i seckane tikvice, pa posolite i pobiberite, a onda poklopite i krčkajte 12 minuta. Jaja posolite i pobiberite, pa umutite, a onda dodajte mlijeko i rendani sir. Lijepo sjedinite. U nauljenu vatrostalnu posudu poređajte povrće, a onda prelijte smjesom od jaja i sira. Malo promiješajte i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.