Mini pica projaru možete da jedete u bilo koje doba dana.
Starinski recept za proju je vrlo jednostavan i ona se pravi od svega par sastojaka koje svako ima kod kuće. Često se služi umjesto hljeba i kada su neka slavlja, ali posljednjih godina sve popularnija postaje projara.
Razlika je u tome što su domaćice projaru obogatile dodatnim sastojcima, kao što su jogurt, sir, šunka..., a samim tim je pecivo postalo mekše i za nijansu ukusnije. U nju možete da dodajete sastojke po želji, a naš predlog je mini pica projara za koju nećete utrošiti previše vremena, a napravićete doručak ili večeru koja će se svima svidjeti. Ovako pripremljeno pecivo možete da ponesete i na posao.
Sastojci:
3 jajeta
100 g kukuruznog brašna
5 kašika bijelog brašna
1 kesica praška za pecivo
100 ml ulja
200 ml jogurta
200 ml kisele vode
150 g tvrdog sira
150 g šunke
malo origana
5-6 maslina
3-4 pečurke
Priprema:
Jaja umutite, pa sipajte ulje, jogurt i kiselu vodu i dobro sjedinite mikserom. Zatim dodajte prosijano kukuruzno i obično brašno sa praškom za pecivo i sve dobro umutite.U posudu dodajte rendani sir, sjeckanu šunku, posolite, pobiberite, pospite origano, pa dodajte i sitno sjeckane masline i pečurke. Dobro promiješajte da se svi sastojci lijepo sjedine. Kalup za mafine obložite papirnim korpicama, a onda u svaku sipajte dobijenu smjesu. Nemojte da napunite korpice do vrha. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko pola sata.
(Stvar ukusa)