Kuhinja

ZEBRA KOLAČ SA PIŠKOTAMA: Napravite šaru uz 2 najljepša fila - čokoladni i vanilija (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Ako imate neku proslavu ili samo želite da se zasladite, napravite zebra kolač sa piškotama i 2 fila.

Izvor: PRINTSCREEN/YT/ COOKRATE - CAKES

Za neke kolače vam je potrebna posebna vještina kako bi oni uspjeli, ali danas je dosta olakšano, jer postoji puno jednostavnih recepata. Ne morate da budete iskusna domaćica ili profesionalac kako bi vam kolači ili torte bili kao iz poslastičarnice. Dovoljne su piškote i jednostavni, a prelijepi filovi i spreman je kolač kao nacrtan. Sve što treba da uradite jeste da filove sipate naizmjenično kako bi napravili ovu divnu zebra šaru.

Sastojci:

400 g piškota
200 ml mlijeka

Za prvi fil:
800 ml mlijeka
120 g pudinga od vanilije
150 g šećera

Za drugi fil:
800 ml mlijeka
120 g pudinga od vanilije
100 g putera
150 g šećera
90 g čokolade
30 g
kakaoa

Priprema:

Piškote umočite u mlijeko i poređajte u tepsiju koju ste obložili providnom folijom, da pokriju dno. U šerpi pomiješajte puding od vanilije, šećer i mlijeko. Promiješajte tako da ne ostanu grudvice, a onda kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U drugoj šerpi pomiješajte puding od vanilije, mlijeko i šećer i promiješajte tako da ne ostanu grudvice. Dodajte kakao i opet promiješajte, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Na kraju dodajte puter i čokoladu i miješajte dok se ne otopi i sjedini sa smjesom. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite zasebno ohlađene filove i naizmjenično sipajte u tepsiju. Preko poređajte još jedan sloj piškota umočenih u mlijeko. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 2 sata. Ukrasite kakaom.

zebra kolač
Izvor: Youtube/ Cookrate - Cakes

 (Stvar ukusa)