Za savršeno skuvanu rižu bitno je da znate koliko dugo se kuva i koliko se tačno vode dodaje.
Svaka domaćica u špajzu ima rižu, jer se ona koristi za pripremanje različitih jela, od pilava, punjenih paprika, rižota... Priprema djeluje vrlo jednostavno, jer sve što treba da uradite jeste da je skuvate, ali morate da vodite računa o nekoliko stvari. Ako želite da bude rastresita i ukusna u nastavku teksta pročitajte koji su to trikovi koji će vam omogućiti savršeno skuvanu rižu.
Pravilna razmjera
Kada kuvate rižu, vrijeme i razmjera namirnica su jako bitni. Ako je kuvate predugo može da postane kašasta, a ako je ne kuvate dovoljno može da ostane tvrda. A kada je riječ o razmjeri vode i riže postoji nekoliko pravila, a dosta toga zavisi i od vrste koju koristite.
Ako koristite bijelu rižu dugog zrna onda na 200 g ide 500 ml vode, za bijelu rižu kratkog zrna onda na 200 g ide 300 ml vode, a za braon rižu na 200 g ide 430 ml vode.
Ispiranje
Ispiranje riže prije kuvanja je važan korak koji mnogi zanemaruju. On pomaže u uklanjanju viška skroba, koji može koji može da uzrokuje da jelo postane ljepljivo. Pravilnije je da je isperete u šerpi, a ne u cjediljci, jer ćete tako biti temeljniji. Ispiranje riže u šerpi omogućuje miješanje zrna i mućkanje vode, što pomaže u uklanjanju viška skroba i svih ostataka koji mogu biti prisutni. Dovoljno je da je 3 puta isperete.
Proces kuvanja
Na svakih 200 g riže u šerpu dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli, pustite da provri, zatim smanjite temepraturu i poklopite. Pustite da se lagano kuva bez skidanja poklopca. Za kuvanje bijelog riže dugog zrna potrebno je 18-20 minuta, za kuvanje bijele riže kratkog zrna potrebno je 15-18 minuta, a za braon rižu potrebno je 40-45 minuta. Nakon kuvanja ostavite da odstoji poklopljena 5-10 minuta kako bi se naparila.
(Stvar ukusa)