• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRIK SASTOJCI ZA PRAVO PEKARSKO TIJESTO: Raste kao ludo i mekano je poput oblaka - za najsavršeniji hljeb ili pecivo

Autor Dragana Božić

U nastavku teksta saznajte koje su to namirnice koje tijesto čine odličnim.

Kada mijesite tijesto najbitnije je da sastojci budu sobne temeprature, jer to je prvi korak kako bi ono uspjelo. Pored toga, bitno je da se koriste i sastojci koji će ga učiniti mekanim i vazdušastim. Više ne morate da budete iskusni u pravljenju peciva ili hljeba, već je bitno da u tijesto dodate određene namirnice, kao što su sirće i jogurt,preporučuju iskusni pekari. Jogurt će ga učiniti najmekšim, a sirće će pomoći da brže naraste. Uživajte!

Sastojci:

1 čaša jogurta
10 kašičica šećera
2 jajeta
2 kašičice suvog kvasca
3,5 šolje brašna
3 kašike ulja
1 kašika sirćeta

Priprema:

U posudi pomiješajte jogurt, kašičicu šećera, suvi kvasac i 4 kašike brašna. Dobro sjedinite, pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Zatim u smjesu dodajte preostali šećer, so i jaja. Dobro promiješajte, pa dodajte prosijano brašno, ulje i sirće. Umijesite tijesto. Nauljite ga i ostavite pokriveno u posudi da odmori u frižideru 12 sati. Nakon toga izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi nekih pola sata. Koristite ga za peciva, hljeb, slatka tijesta...

(Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA