• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRIK SASTOJCI ZA PRAVO PEKARSKO TIJESTO: Raste kao ludo i mekano je poput oblaka - za najsavršeniji hljeb ili pecivo

Autor Dragana Božić

U nastavku teksta saznajte koje su to namirnice koje tijesto čine odličnim.

 Recept za pekarsko tijesto Izvor: Shutterstock

Kada mijesite tijesto najbitnije je da sastojci budu sobne temeprature, jer to je prvi korak kako bi ono uspjelo. Pored toga, bitno je da se koriste i sastojci koji će ga učiniti mekanim i vazdušastim. Više ne morate da budete iskusni u pravljenju peciva ili hljeba, već je bitno da u tijesto dodate određene namirnice, kao što su sirće i jogurt,preporučuju iskusni pekari. Jogurt će ga učiniti najmekšim, a sirće će pomoći da brže naraste. Uživajte!

Sastojci:

1 čaša jogurta
10 kašičica šećera
2 jajeta
2 kašičice suvog kvasca
3,5 šolje brašna
3 kašike ulja
1 kašika sirćeta

Priprema:

U posudi pomiješajte jogurt, kašičicu šećera, suvi kvasac i 4 kašike brašna. Dobro sjedinite, pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Zatim u smjesu dodajte preostali šećer, so i jaja. Dobro promiješajte, pa dodajte prosijano brašno, ulje i sirće. Umijesite tijesto. Nauljite ga i ostavite pokriveno u posudi da odmori u frižideru 12 sati. Nakon toga izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi nekih pola sata. Koristite ga za peciva, hljeb, slatka tijesta...

(Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop