U suštini ovo je recept za gibanicu, ali ako želite da je napravite na malo drugačiji način, u nastavku teksta pročitajte recept čuvenog kuvara Džejmija Olivera.
On je tradicionalnu pitu obogatio špinatom, aromatičnim začinima, ali i još jednom vrstom sira. Takođe, otkrio je i tajnu kako da korica bude hrskavija nego inače.
Sastojci:
100 g pinjola
5 jaja
300 g feta sira
50 g čedar sira
1 kašičica origana
700 g špinata
prstohvat muskatnog oraščića
1 limun
malo putera
ljuta mlevena paprika
Priprema:
Propržite pinjole u suvoj tavi nekih 3-4 minuta. U posudi pomiješajte jaja, feta sir, rendani čedar sir, posolite, pobiberite i pospite origano. Dodajte pinjole i grubo promiješajte. U tavi zagrijte malo ulja, pa stavite špinаt (300 g), posolite i pospite muskatni oraščić.
Kada "uvene" dodajte preostali špinat, rendanu koru limuna i malo putera. Sklonite sa šporeta. Uzmite veći dio pek papira i zgužvajte ga, pa dobro pokvasite. Iscijedite i stavite na radnu površinu. Nauljite, pa rasporedite 4 kore, tako da oblikujete pravougaonik (2 gore i 2 dole, neka se malo preklapaju). Nauljite i pospite malo ljute mljevene paprike. Tako poređajte još jedan red, a onda ponovite još jedan.
Špinat dodajte u smjesu sa jajima i promiješajte. U tiganj gdje je bio spanać stavite kore sa sve pek papirom i pritisnite malo da oblože dno i ivice, ali i da vire iz tiganja. Sipajte smjesu unutra, pa izrendajte još malo čedar sira preko. Zatvorite korama koje vire iz tiganja (bez pek papira, njega isjecite). Ostavite na šporetu 2 minuta na jakoj vatri da uhvati koricu, pa stavite u zagrijanu rernu na 200°C oko 20 minuta.