Kuhinja

Brze posne palačinke: Bez mlijeka i jaja, a mekane kao duša

Autor Nikolina Damjanić

Predstavljamo vam brzi posni recept za palačinke koje možete filovati marmeladom i mljevenim orasima.

Izvor: Shutterstock

Palačinke su najslađi i najbrži način da pripremite doručak kojem je nemoguće odoljeti i koji posebno obožavaju mališani, a njihova posna – veganska – varijanta je jednako slasna i sočna.

Odvojte 10–15 minuta za pripremu posnih palačinki, a onda vam ostaje samo da odaberete svoj omiljeni nadjev.

Sastojci:

pola litra kisele vode

300 grama brašna

1 kesica praška za pecivo

polovina kesice sode bikarbone

1 mala šolja ulja

prstohvat soli

ulja po potrebi (za podmazivanje tiganja)

Priprema

Sipati u činiju kiselu vodu i ulje, pa postepeno i uz mešanje dodavati prethodno pomiješane suve sastojke: brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Nakon što sjedinite sastojke, zagrejte nauljen tiganj i sipajte smjesu manjom kutlačom.

Poslije oko pola minuta okrenite palačinku da se zapeče s druge strane, i tako dok ne potrošite materijal. Filujte palačinke džemom i mljevenim orasima ili posnim keksom i rolajte.