SAVETI

ZNATE LI KAKO SE PRAVILNO PERE ZELENO LISNATO POVRĆE? Samo jedna GREŠKA raznosi bakterije i pesticide, a mnogi zanemare!

Autor Dragana Božić

Zeleno lisnato povrće je puno antioksidanata, ali da bi tako i ostalo, važno da je ga dobro i pravilno operete.

Izvor: Shutterstock/New Africa

Koliko puta ste uzeli zeleno lisnato povrće iz frižidera i samo ga na brzinu isprali? Možda ste se nekoliko puta pitali da li je dovoljno ili bi trebalo da ga operete temeljnije, ali na kraju uvijek pomislite "Ma, ništa mi neće biti". Ipak, bilo da se radi o spanaću, blitvi ili salati, stručnjaci navode da je zeleno lisnato povrće najvažnije prati temeljno. Na taj način uklanjamo prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po zdravlje.

Zeleno lisnato povrće je najbolje prati u hladnoj vodi. Takođe, najvažnije je da ga operete prije nego što zasiječete povrće. Mnogi naprave ovu grešku, zbog čega se bakterije i pesticidi prenose sa spoljašnjosti u unutrašnjost. Osim toga, nije tajna da mnogi nemaju naviku da operu ruke prije pranja povrća, a to je još jedan od načina kojim se sprečava prenošenje prljavštine i bakterija.

Uklonite oštećene ili sluzave dijelove i povrće pažljivo isperite hladnom vodom. Za uklanjanje ostataka zemlje najbolje je da lisnato povrće potopite u hladnu vodu na nekoliko minuta. Prema američkoj agenciji odgovornoj za zaštitu javnog zdravlja kroz kontrolu i nadzor sigurnosti hrane, nije potrebno da koristite sapun ili posebna sredstva za pranje.

Ako povrće ne poslužujete odmah, uvjerite se da je potpuno suvo prije spremanja u frižider kako biste spriječili rast bakterija i ubrzano kvarenje. Suvo povrće duže zadržava svježinu, pa je dobro dodati ubrus koji bi na ovaj način upio višak vlage.

(MONDO)