• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČIM DOĐE LJEPŠE VREME, HRLIMO ZA OVIM NAMIRNICAMA! Mogu da nam naprave "HAOS" u stomaku

Autor Dragana Božić

Obratite pažnju na ove tri namirnice!

 Namirnice koje mogu izazvati trovanje Izvor: Andrey_Popov/Shutterstock.com

I dok uživate u omiljenim namirnica, poput sladoleda ili salata mogli biste sebi samo da napravite zdravstveni problem. Problemi sa varenjem i trovanje hranom samo su neki od njih, kao i listerija, odn. listerioza.

Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontaminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Najveća je opasnost od zaraze sirovim povrćem, mesom, nepasterizovanim mlekom i mliječnim proizvodima, nekim obrađenim proizvodima, na primjer, mekim sirevima. Simptomi listerije su najčešće groznica, bolovi u mišićima, mučnina, proliv,  glavobolja, ukočenost u vratu, zbunjenost, gubitak ravnoteže, konvulzije.

Stručnjaci su otkrili tri namirnice koje mogu da vam naprave "haos" u stomaku:

1. Sladoled

Kada se spomene trovanje hranom, mnogima prvo na pamet padne neadekvatno spremljeno ili pokvareno meso. Međutim, pored toga i  sladoled bi mogao da bude jedna od najgorih namirnica, upozoravaju stručnjaci.

Amrin Bašir, predavač biomedicinskih nauka na Univerzitetu Aston u Birmingemu, rekao je da svaka hrana koja se uzme na pikniku predstavlja rizik od trovanja hranom.

"Tokom ljeta, sve više ljudi kuva napolju na piknicima i roštilju. Nedostaje sigurnost koju kuhinja pruža - sudoper za pranje ruku, sterilizovane radne ploče za pripremu hrane", rekao je on i dodao da su uobičajene bakterije koje se javljaju kompilobakterija, salmonela, ešerihija koli i listerija. Sve one se razmnožavaju na toplim ljetnjim temperaturama.

Izvor: Shutterstock

2. Klice

Nekuvane ili slabo skuvane klice zaslužne su za "izbijanje" mnogih bakterija. Prema Agenciji za standarde hrane, sve vrste klica - uključujući lucerku, mungo pasulj, klice djeteline i rotkvice mogu da šire infekciju koja je uzrokovana bakterijskom kontaminacijom njihovog sjemena.

3. Salate

Takođe, i određene salate mogu da predstavljaju rizik od trovanja. Jedan od mogućih izvora kontaminacije je voda koja se koristi za navodnjavanje polja salate. To se dešava kada stajsko đubrivo uđe u sistem za navodnjavanje zelene salate, bakterije iz životinjskog izmeta mogu da završe u salati.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop