• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povučene instant nudle zbog supstance koja može da izazove rak, proizvođač tvrdi da su bezbjedne

Autor Ivana Vlajković

Indomie instant nudle povučene su sa tržišta u Maleziji i Tajvanu nakon što je pronađeno jedinjenje koje potencijalno izaziva rak.

 Indomie instant nudle povučene sa tržišta Izvor: Shutterstock/Monthira

Indonežanski prehrambeni gigant povukao je sa tržišta u Maleziji i Tajvanu popularni brend Indomie instant nudle nakon što su zdravstveni zvaničnici, kako se navodi, pronašli supstancu koja potencijalno izaziva rak. 

Zdravstveni zvaničnici su ove nedjelje u Indomie nudlama sa ukusom specijalne piletine pronašli jedinjenje etilen oksid. To je gas bez boje i mirisa i koristi se za sterilizaciju medicinskih uređanja. Prema informacijama Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država, ovo jedinjenje može da doprinese povećanju rizika od raka. 

Inače, prehrambeni gigant nakon povlačenja brenda brani bezbjednost svojih proizvoda. "Željeli bismo da podvučemo da su naše Indomie instant nudle bezbjedne za konzumiranje. Sve instant nudle, koje su proizvedene od strane "Indofood" u Indoneziji proizvode se u skladu sa bezbjednosnim standardima hrane za instant nudle i prema standardima indonežanske Nacionalne agencije za kontrolu lijekova i hrane“, rekao je član upravnog odbora Indofoods Tufik Viratmadja.

Generalni direktor spoljne trgovine Indonezije Budi Santoso rekao je na konferenciji za novinare da su lokalni zvaničnici "odmah provjerili" povučene proizvode i utvrdili da su bezbjedni za potrošnju. Dodao je da su tajvanski propisi "veoma osjetljivi i drugačiji" u poređenju sa onima u Indoneziji, prenosi CNN.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE