• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako pravilno odlediti zaleđeno meso? Vjerovatno SVI GRIJEŠIMO

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Izvlačenja mesa iz zamrzivača i ostavljanje na radnoj površini nije najbolji način da ga odmrznete!

 Kako se pravilno odmrzava meso Izvor: Shutterstock.com/Korneeva Kristina

Svježe meso je najbolja opcija, ali nismo uvijek u prilici da ga pripremimo. Tada posežemo za onim iz zamrzivača i skoro svi imamo istu metodu - izvadimo ga, ostavimo na radnoj površini ili kuhinjskom stolu i pustimo da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Ipak, da li je ovo zaista najbolji način koji možemo da primijenimo?

Kada je sirovo meso u pitanju, važno je da li ga pažljivo koristimo, kako bismo spriječili razvoj bakterija. Kada je ono izloženo sobnoj temperaturi, postaje podložnije njima. Kada je meso smrznuto i na temperaturi nižoj od četiri stepena, bakterije ne mogu da se razmnožavaju. Drugima riječima, na sobnoj temperaturi ne bi trebalo da ostavljate ni meso, a ni druge namirnice duže od dva sata.

Kad ostavite meso da stoji tokom cijelog dana, ono može da dosegne temperaturu višu od četiri stepena, što uzrokuje rast bakterija. Ovaj način čini da tlo bude plodno za razvoj novih bakterija, ali i omogućava razvoj bakterija koje su već bile na vašem parčetu mesa! Osim toga, nije tajna da mnogi odmrzavaju meso pod toplom ili hladnom vodom. To nije dobra opcija, naročito ako to radite toplom vodom. Površinski sloj mesa se brže odmrzava i pod mlazom tople vode prelazi u proces kuvanja.

Ukoliko već birate takav način, najbolje je da koristite hladnu vodu, ali pod jednim uslovom. Potrebno je da osigurate da voda ne ulazi u direktni kontakt sa mesom i da se voda mijenja svakih pola sata, dok se meso ne odmrzne. Bolja metoda za odmrzavanje mesa je u miktrotalasnoj, ali samo ako korisite funkciju odmrzavanja. Ipak, najbolja metoda je da meso stavite u frižider, ali tada će vam biti potebno i 24 sata kako bi bilo spremno za kuvanje.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop