• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LJETO SE BLIŽI I ŽELITE DA SMRŠATE? DR FILGUD O AUTOFAGIJI: Evo koje greške da IZBJEGAVATE

Autor Teodora Boškovski

Dr Filgud i Vesna De Vinča otkrivaju šta je autofagija i kako zdravo smršati...

 Dr Filgud o autofagiji i mršavljenju Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ljeto se polako bliži, a mnogi, ukoliko nisu već na posebnom režimu ishrane, sada se odlučuju za raličite dijete i načine kako da smršaju. Međutim, to je poduhvat koji iziskuje pripreme i savjetovanje sa stručnim licima. U suprotnom dijeta na svoju ruku može i više da vam šteti nego što će vam pomoći.

Jedna od popularnih dijeta jeste autofagija. Predstavlja metabolički proces periodičnog gladovanja za koji je japanski biolog Jošinori Ošumi dobio Nobelovu nagradu 2016. godine i veoma je popularan posljednjih mjeseci i izaziva kontroverze među lekarima, prenosi Kurir.

"Prekinuti post" ili autofagiju kao način ishrane u cijelom svijetu je popularizovao jedan od najboljih igrača bijelog sporta u istoriji - naš Novak Đoković, a pridržavaju ga se i brojne druge poznate ličnosti, ali i obični ljudi.

Koliko je zaista korisna i da li je preporučljiva svima gostujući na Kurir TV objasnili su Dr Saša Plećević, poznatiji kao Dr Filgud, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i fitnes trener, kao i Vesna de Vinča, spisateljica i novinarka koja je pristalica autofagije.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Već na samom početku De Vinča je prvo obrazložila šta spada pod pojam autofagija:

"To bi u bukvalnom značenju definisalo "samoizjedanje". Dakle, nakon 12 sati od obroka pokreće se proces samojedenja. Sve je to korisno, prije i poslije Ošumija, mnoge studije pokazuju benefite autofagije. Mimo toga što se gube kilogrami, gladovanjem se izbacuju otrovi iz organizma. Živimo u vrijeme otrova, samim tim čišćenje mora da se dešava. Detoksikacija mora redovno da se radi ukoliko želimo da živimo zdravo i dugo. Takođe, autofagijom, otklanjamo viškova masti i ugljenih hidrata. U narednoj fazi, kada uđemo u temeljno gladovanje onda se čiste i patogene forme, odnosno razni miomi, oblici cisti... Da bi na kraju mogle da se čiste i velike, opake bolesti", obašnjava ona.

Potom je Plećević objasnio kako gladovanje utiče na organizam, ali i koje nuspojave može da izazove.

"Mi smo bombardovani reklamama brze hrane, a industrija logično želi da zaradi novac, i onda nameću šta da jedemo. Sve to ima puno šećera i masti, koje prave zavist i stvara potrebu da se non-stop nešto jede. Samim tim, kad prestaneš da jedeš, kreću nuspojave poput drhtavice, znojenja, glavobolje, pada energije... To su krize zbog zavisnosti. Trebalo bi da se jede dosta povrća, vlakana, a voće umjereno, manje masna mesa poput ribe, ćuretine i piletine, što se žitarica tiče trebalo bi da budu od punog zrna",  rekao je Plećević, pa dodao:

"Tečnost je jako bitna, potom zdrave masti. Veoma je važno i na koji način je hrana pripremljena. Čak i zdrava hrana može da se pripremi na pogrešan način. To je gore nego manje zdravu hranu na ispravan način. Trebalo bi da se pravi na temperaturi, bez vode, bez ulja, u posudama na temperaturi do 70 stepeni".

(MONDO/Kurir.rs)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop