Evo kojim trikovima se služe restorani kako bi nas namamili da jedemo više...
Osim vještih ruku glavnog kuvara i osoblja, hrana u restoranima nam je zbog jednog genijalnog trika preukusna. Kako se ispostavilo, mnogo je psiholoških efekata u igri kada uđete u restoran, i oni otkrivaju mnogo o interakciji između hrane i našeg okruženja, piše Tajm.
U pitanju je ni manje ni više, nego osvjetljenje. Postoje dobri razlozi zašto luksuzni restorani skoro ujednačeno koriste prigušeno osvjetljenje, i logično je da nas ta tama, koja se ponavlja i u bioskopima, podstiče da jedemo više.
"Kada smanjimo osvjetljenje, opušteniji smo, što obično povećava opšte zadovoljstvo i ukupni doživljaj", kaže. Vjerovatno ćemo konzumirati malo više jer, ne obraćamo pažnju i nije nas briga", kaže Sara Lefevr, v profesor marketinga na Državnom univerzitetu Marej.
Prigušeno svjetlo nas ne samo podstiče da jedemo više - ono takođe utiče na ono što ćemo odabrati da jedemo. Utvrđeno je da slabo osvjetljenje u restoranima tjera ljude da snize kriterijum zdrave ishrane i salatu zamijene pomfritom ili ne uspiju da odole desertu.
Svjetlost čak utiče na ukus hrane ili za kojim ukusima ćemo najvjerovatnije posegnuti.
Profesorka Lefevr je proučavala ono što ona naziva "čulnom kompenzacijom", ili ideju da lišavanje jednog čula može pojačati drugo. U studiji iz 2022. otkrila je da u mračnoj prostoriji hrana sa samo jednom dimenzijom ukusa, poput slatkog ili slanog (kao što su kokice), zapravo ima bolji ukus nego na svjetlu.
Zato sljedeći put razmislite kada naručite još jednu porciju, pogotovo ako mučite muku sa viškom kilograma.
(MONDO)