Kuhinja

Teleća čorba bolja od kafanske

Autor Željko Svitlica

Za ručak možete da poslužite fantastičnu teleću čorbu.

Izvor: Shutterrstock

Nekada ručak nije mogao da se zamisli bez supe ili čorbe, a se uglavnom jedu umjesto obroka, jer sadrže sve neophodne sastojke koji će vas zasititi. Jedna od najpoznatijih je teleća čorba, koju možete da pronađete u svim boljim srpskim kafanama, a ako želite da je napravite poput pravih majstora, onda obavezno isprobajte ovaj recept.

Teleća čorba nije komplikovana i uspjeva i domaćicama koje tek počinju da kuvaju.

Sastojci:

600 g teletine (po izboru)
1 crni luk
2 šargarepe
2 krompira
biber u zrnu
2-3 lista lovora
2 ravne kašike brašna
1 ravna kašičica slatke paprike
2 žumanceta
200 g kisele pavlake
1 veza peršuna
sok od limuna

U šerpi na malo zagrijanog ulja propržite sitno sjeckani crni luk. Kada on omekša dodajte meso isječeno na kockice, pa kada se kratko propži sipajte nekih 2 l vode. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, a onda i krompir i šargarepu koju ste isjeckali na kockice.

Poklopite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Nakon toga u jelo dodajte brašno i slatku papriku koju ste pomiješali sa vodom. Vodite računa da nema grudvica. Promiješajte i kuvajte dok ne proključa. Kada je čorba gotova isključite šporet, pa u istu dodajte žumanca koja se pomešali sa pavlakom za kuvanje. Lijepo promiješajte da se svi sastojci sjedine. Na kraju ukrasite sjeckanim peršunom

(Stvar ukusa)