Kuhinja

DOMAĆI DŽEM OD ŠIPKA: Priprema je nekada bila noćna mora, uz ovaj trik sve je lakše

Autor Dragana Božić

Neka se ove godine u vašoj zimnici nađe i džem od šipka koji je odličan namaz za palačinke.

Izvor: Shutterstock

Pripremanje tradicionalne zimnice, iako mnogima pričinjava zadovoljstvo, zahtijeva mnogo vremena, novca i vještine. Zbog toga domaćice koje nemaju uslove za pripremu ovih specijaliteta, kupuju gotovu zimnicu u supermarketima. Iako nam to danas u velikoj mjeri olakšava život, ipak domaćoj zimnici teško može bilo šta da parira. Ako ste se odlučili da je sami pripremate, onda u vašem špajzu mora da se nađe i recept za džem od šipka. Ovo je jedan od najlakših recepata, a odlična je stvar i to što ne morate da trošite vrijeme na čišćenje, samo izblendirajte plodove.

Sastojci:
1 kg šipka
340 g šećera
1 konzervans
1 l vode

Priprema:

Operite i osušite šipak, pa ga isjecite sa obe strane. Stavite ga u blender i sipajte vodu, pa dobro izblendirajte.Ovo je najbolji način da uklonite ljepljive sjemenke i dlačice. Nema više napornog čišćenja, sad je sve gotovo brzo. Dobijenu smjesu procijedite u šerpu i sipajte vodu, pa ostavite da proključa. Nakon toga smanjite temepraturu i kuvajte još nekih 40-60 minuta. Šipak mora dovoljno da omekša da možete da ga promiješate. Kada omekša opet kratko izblendirajte, pa procijedite. Vratite u šerpu i dodajte šećer i konzervans. Kuvajte dok ne krene da ključa. Sipajte džem u sterilisane tegle.

(Stvar ukusa)