Domaći somun koji možete da jedete uz sve.
Ćevapi ne mogu da se zamisle bez somuna i luka, ali ova vrsta peciva može da posluži kao idealna zamjena za hljeb.
Kako biste napravili pravi somun, bez obzira što nemate peć već rernu, samo ispratite ovaj recept. Najbitnije je kako ćete napraviti tijesto za somun, a onda ostavite par puta da isto i naraste. Ovako pripremljen somun će biti vazdušast unutra, a spolja hrskav.
Sastojci:
30 g kvasaca
1 ravna kašika šećera
1 kašičica soli
500 ml vode
800 g brašna
Priprema:
U posudi pomiješajte izdrobljeni kvasac, šećer i toplu vodu. Lijepo razmutite, pa dodajte prosijano brašno i so. Umijesite mekano tijesto, lepo ga nauljite, pa stavite u posudu i ostavite da odstoji nekih 10 minuta, da lijepo upije ulje. Na pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova. U lijepo pobrašnjen pleh stavite 4 komada sa razmakom, pokrijte providnom folijom i ostavite još 10 minuta na sobnoj temepraturi.
Prstima raširite loptice od tijesta u tanji krug. Kada i to uradite pokrijte i ostavite da odstoje 10-15 minuta da narastu. Provjerite da se testo nije zalijepilo i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na najvišoj temepraturi. Kod nekoga je to 280°C kod nekoga 300°C i pecite nekih 10-15 minuta. Nemojte da otvarate rernu dok pečete. Po boji somuna ćete vidjeti da su gotovi. Na isti način pripremite i preostale loptice od tijesta.
(Stvar ukusa)