Kuhinja

PROVJEREN RECEPT ZA TURŠIJU: Kiselo povrće koje se pravi 5.000 godina

Autor Dragana Božić

Jednostavan recept za turšiju.

Izvor: Shutterstock

Kiseljenje je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabilježen je prvi put u Indiji prije 4000-5000 godina.

Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini. Postoje drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani, a Kleopatra je navodno tvrdila da kiselo povrće doprinosi njenoj ljepoti. Turšija se takođe spominje u Bibliji i nekim Šekspirovim djelima. Sada je pravo vrijeme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu. Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa..., ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za mezu jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.

Sastojci:
2 kg karfiola
2 kg paprika
2 kg šargarepa
2 kg kornišona
2 kg zelenog paradajza
2-3 ljute papričice
1 veza peršuna
1 veza celera
biber u zrnu

Još:
10 l vode
500 g soli
250 g šećera
200 ml esencije
10 g vinobrana
10 g konzervansa

Priprema:

Povrće dobro operite i isjecite po želji. Krastavac (kornišone) ostavite u komadu. U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu. Preko stavite bijelu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a on štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti). U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervan i vinobran. Sve promiješajte, pa ostavite par sati da se sastojci lijepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lijepo pokrije povrće. Ostavite da stoji 20-30 dana.

(Stvar ukusa)