• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROLNICE SA CIMETOM: Mekane i mirisne, a tajna je u neobičnoj bijeloj glazuri (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Od mekanih cimet rolnica će zamirisati cijela kuća.

"Cinnamon rolls" kod nas poznatije kao cimet rolnice su slatko pecivo koje nam dolazi iz Švedske, a tamo se i 4. oktobra obilježava i nacionalni dan ove poslastice. Cimet rolnice su mekane kao pjena, a njihova bijela glazura je ono što ih čini prepoznatljivim, jer se ne pravi na klasičan način. Umjesto šećera, koristi se krem sir u kombinaciji sa još par mirisnih sastojaka.

Sastojci:

Za tijesto:
300 g brašna
160 g mlijeka
1 jaje
30 g šećera
1 kašičica suvog kvasca
1/2 kašičice soli
40 g neslanog putera

Za punjenje:
80 g smeđeg šećera
1 kašika mljevenog cimeta
prstohvat soli

Za glazuru od krem sira:
150 g krem sira
30 g šećera u prahu
2-3 kašike mlijeka
1/2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da se aktivira, a zatim dodajte jaje i sve dobro sjedinite. U dobijenu smjesu dodajte brašno i so, pa umijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da stoji 30 minuta, a zatim dodajte puter sobne temeprature i dobro umijesite tijesto da se lijepo sjedine sastojci. Nauljite i pokrijte, pa ostavite da se udvostruči. U posudi pomiješajte šećer, cimet i so, pa lijepo promiješajte. Razvucite tijesto u tanak pravougaonik, pa premažite puterom sobne temperature i pospite punjenje od šećera i cimeta. Urolajte i lijepo zatvorite, pa isjecite na 9 jednakih dijelova. Pleh nauljite, pa obložite pek papirom i poređajte rolnice. Zatim pokrijte krpom i ostavite da odstoji nekih 45-60 minuta. Pecite u zagrijanoj rerni na 170°C oko 22-25 minuta. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa sipajte mlijeko i vanilu. Sve dobro sjedinite i premažite cimet rolnice.

Cimet rolnice
Izvor: Youtube/Thy Than

 (Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA