Od mekanih cimet rolnica će zamirisati cijela kuća.
"Cinnamon rolls" kod nas poznatije kao cimet rolnice su slatko pecivo koje nam dolazi iz Švedske, a tamo se i 4. oktobra obilježava i nacionalni dan ove poslastice. Cimet rolnice su mekane kao pjena, a njihova bijela glazura je ono što ih čini prepoznatljivim, jer se ne pravi na klasičan način. Umjesto šećera, koristi se krem sir u kombinaciji sa još par mirisnih sastojaka.
Sastojci:
Za tijesto:
300 g brašna
160 g mlijeka
1 jaje
30 g šećera
1 kašičica suvog kvasca
1/2 kašičice soli
40 g neslanog putera
Za punjenje:
80 g smeđeg šećera
1 kašika mljevenog cimeta
prstohvat soli
Za glazuru od krem sira:
150 g krem sira
30 g šećera u prahu
2-3 kašike mlijeka
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da se aktivira, a zatim dodajte jaje i sve dobro sjedinite. U dobijenu smjesu dodajte brašno i so, pa umijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da stoji 30 minuta, a zatim dodajte puter sobne temeprature i dobro umijesite tijesto da se lijepo sjedine sastojci. Nauljite i pokrijte, pa ostavite da se udvostruči. U posudi pomiješajte šećer, cimet i so, pa lijepo promiješajte. Razvucite tijesto u tanak pravougaonik, pa premažite puterom sobne temperature i pospite punjenje od šećera i cimeta. Urolajte i lijepo zatvorite, pa isjecite na 9 jednakih dijelova. Pleh nauljite, pa obložite pek papirom i poređajte rolnice. Zatim pokrijte krpom i ostavite da odstoji nekih 45-60 minuta. Pecite u zagrijanoj rerni na 170°C oko 22-25 minuta. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa sipajte mlijeko i vanilu. Sve dobro sjedinite i premažite cimet rolnice.
(Stvar ukusa)