Kuhinja

BARON TORTA RASKOŠNOG IMENA I UKUSA: Kraljevski spoj čokolade i malina

Autor Dragana Božić

Ne postoji bolji recept od baron torte za svakog istinskog ljubitelja spoja ukusa malina i čokolade.

Izvor: Shutterstock

Baron torta spada u prave kraljevske poslastice. Priuštite sebi užitak pred kraj radne nedjelje desertom bogatog i raskošnog ukusa. Sa tortom od čokolade i malina nema greške, nećete ni primijetiti koliko parčadi ste pojeli jer prosto niko ne može da stane na jednom.

Sastojci:
Za 1 koru:
3 bjelanceta
prstohvat soli
75 g šećera
15 g kakaoa
15 g mljevenih oraha
Za čokoladni fil:
12 žumanjaca
250 g šećera
40 g čokoladnog pudinga
50 g kakaoa
400 ml mlijeka
200 g čokolade za kuvanje
180 g putera
Za fil od malina:
400 g malina
120 g šećera
20 g vanilin šećera
40 g pudinga od jagode
5 g želatina
300 ml vode
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
150 g putera

Priprema:

Umutite bjelanca, pa postepeno dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. U smjesu dodajte kakao, so i mljevene orahe, pa lagano umiješajte sastojke. Izlijte smjesu u kalup obložen pek papirom i pecite 10-15 minuta na 180°C. Koru ostavite da se ohladi sa pek papirom. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 3 kore. Dok se kore hlade, počnite sa pravljenjem čokoladnog fila. U šerpi pjenasto umutite žumanjca sa šećerom, kakaom i 200 ml mlijeka. Vodite računa da ne ostanu grudvice, pa postepeno sipajte i ostatak mlijeka. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Dodajte izlomljenu čokoladu i puter sobne temeprature, pa miješajte dok se čokolada i puter ne otope. Ohladite fil na sobnoj temepraturi, pa stavite u frižider prekrivenog prozirnom folijom. Ohlađeni fil umutite mikserom.

U šerpu stavite maline, 100 ml vode, šećer, vanilin šećer, sve promiješajte, pa kuvajte dok ne provri. Nakon toga, ostavite još 5 minuta da se kuva na nižoj temperaturi. U odvojenoj posudi, pomiješajte želatin sa 100 ml vode, pa ostavite da nabubri. Kašiku smjese sa malinama ubacite u smjesu sa želatinom, promiješajte, pa sve zajedno vratite u šerpu. Na kraju dodajte puding od jagode koji ste razmutili u 100 ml vode, promiješajte, pa prokuvajte sve sastojke još koji minut. Ostavite fil da se ohladi, ali samo dok ne postane mlak, pa ga podijelite na tri jednaka dijela. Počnite sa ređanjem kora i filova, tako što ćete prvo skinuti pek papir sa kora. Potom prvu koru ubacite u odgovarajući kalup za tortu, ravnomjerno rasporedite i poravnajte trećinu čokoladnog fila, trećinu fila od malina, pa nanesite drugu koru. Ređajte dok ne potrošite sve sastojke. Posljednji sloj treba da bude kora. Ostavite da se stegne preko noći u frižideru. Otopite na pari čokoladu za kuvanje sa puterom, pa nanesite glazuru.

(Stvar ukusa)