Nije vam potrebno veliko kulinarsko umijeće kako biste napravili savršeno vazdušast i mekan hljeb, a ovaj recept Džejmija Olivera je odličan.
Da li ste dosad pokušali da zamijesite domaći hljeb, ali vam se ipak na kraju to učinilo kao naporan i zahtjevan posao? Džejmi Oliver ima fantastičan recept za domaći hljeb, koji uključuje svega nekoliko sastojaka i vrlo malo kulinarskog umijeća. Toliko je jednostavno, da će vam uspjeti iz prve. U cijeli proces možete da uključite i mališane, naročito kada je u pitanju miješenje tijesta.
Sastojci:
650 ml mlake vode
1 kesica suvog kvasca
1 kg brašna
8 g soli
prstohvat šećera (opciono)
Priprema:
U veliku staklenu posudu dodajte vodu, a potom suvi kvasac i so (3-4 g). Šećer možete dodati po želji. Kašikom dobro promiješajte, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom dodajte brašno i ostatak soli. Prvo promiješajte kašikom, a kada smjesa poprimi teksturu tijesta, počnite da mijesite rukom u posudi. Dodajte malo brašna kada god primijetite da tijesto postaje ljepljivo. Potom ga istresite na pult posut brašnom i dobro premijesite rukama, više puta bacajući tijesto sa visine. Razvlačite sve dok ne osjetite da se smjesa zagrijala pod rukama, pa je pospite sa još malo brašna.
Oblikujte tijesto u loptu, vratite u posudu, pokrijte krpom i ostavite da naraste jedan do jedan i po sat. Ponovo tijesto vratite na pult i premijesite rukom. Oblikujte ga ponovo u krug, pa nožem podijelite na dva jednaka dijela. Pospite po plehu brašno, a svaku od polovina tijesta oblikujte približno u standardni oblik hljeba. Pospite brašno po hljebovima, pa ostavite još sat da tijesto odstoji. Pecite na 180°C približno 35 minuta.
(Stvar ukusa)