Kuhinja

PRIGANICE PO STARINSKOJ RECEPTURI: Vazdušasto tijesto koje možete jesti sa slatkim i slanim dodacima

Autor Dragana Božić

Priganice su uvijek dobro rješenje. Ovo staro crnogorsko jelo možete jesti sa kremom, sirom i džemom.

Izvor: Shutterstock

Priganice su jelo porijeklom iz Crne Gore, koje je i dan-danas vrlo popularno. Podjednako dobro idu i sa kremom, džemom, sirom i drugim dodacima. Predlažemo vam crnogorske priganice po staroj recepturi "na kašike". U tijesto se dodaje suvi kvasac, ne razvlači se, već se odvaja kašikom dio po dio i prži.

Sastojci:

2 jajeta
260 ml jogurta
350 g mekog brašna
1 kesica suvog kvasca
500 ml ulja

Priprema:

U posudu ubacite jaja i jogurt, pa umutite. Dodajte so, umutite, pa dodajte polovinu količine brašna. Ubacite suvi kvasac, dobro umutite, pa dodajte i ostatak brašna. Zamijesite tijesto za priganice u posudi, pa ostavite pokriveno da odstoji oko 45-60 minuta. Zagrijte ulje na maksimalnoj temperaturi. Kašiku najprije umočite u zagrijano ulje, pa počnite da odvajate njom tijesto i da pržite priganice sa obe strane na smanjenoj temperaturi. Ređajte priganice po ubrusu. Možete ih jesti sa džemom, kremom, sirom ili bilo kojim drugim dodatkom po želji.

(Stvar ukusa)