Za sve ljubitelje kestena, evo jedne vrlo ukusne poslastice.
U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten se razlikuje po tome što ima niži procenat masti, a viši procenat skroba, čak dvostruko više od krompira. Takođe, kesten je jedino orašasto voće koje sadrži vitamin C. Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten. Iskoristite sezonu ovog voća i napravite rolat koji se ne peče.
Sastojci:
500 g kestena, kuvanog i oljuštenog
80 g kakao praha
180 g šećera u prahu
80 g putera, rastopljenog
60 ml soka od pomorandže
Fil:
100 g mekog putera
100 g šećera u prahu
2 kašike skuvane kafe
Priprema:
U posudi izmiksajte kestene štapnim mikserom dok se ne formira glatka gusta pasta. U smjesu dodajte rastopljeni puter, sok od pomorandže, šećer u prahu i kakao prah i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ohladite tijesto u frižideru oko 1 sat.
U međuvremenu umutite omekšali puter sa šećerom u prahu i kafom dok ne postane kremasto. Razvaljajte tijesto od kestena na komadu papira za pečenje formirajući pravougaonik. Odozgo premažite dobijenim filom. Podlogu od kestena umotajte u rolnu i umotajte u pek papir. Ohladite 1 sat, a zatim ukrasite kakao prahom i isjecite na komade.
(Stvar ukusa)