Mafine nije teško napraviti, ali ako želite da budu bez brašna, onda probajte ovaj recept za karfiolom i brokolijem.
Mafini mogu da budu slani i slatki, a naš prijedlog je da isprobate malo drugačiji recept. Ovi mafini se prave bez brašna, a osnovni sastojci su karfiol i brokoli. Pune se povrćem, a onda na kraju i posipaju sirom. Možete da ih služite kao predjelo na slavama, ali odlični su i kao prijedlog za večeru.
Sastojci:
2 mala karfiola
1 mali brokoli
5 jajeta
1 crni luk
1 šargarepa
1 paprika
1 kašičica italijanskog začina
60 g tvrdog sira
Priprema:
Isjecite karfiol i brokoli, pa ih skuvajte u odvojenim šerpama. Procijedite i ostavite da se povrće ohladi. Zatim u tiganju na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk, pa kada omekša dodajte sitno sjeckanu šargarepu i papriku. Posolite i pobiberite, pa pržite dok povrće skroz ne omekša. Karfiol i brokoli izrendajte, pa dodajte jaja (2 komada) i posolite i pobiberite. Dobro sjedinite smjesu. Stavite smjesu za mafine u nauljeni kalup, pa utisnite tako da napravite rupu u sredini u koju ćete stativiti punjenje. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Punjene za mafine se pravi tako što se jaja (3 komada) skuvaju, pa isjeckaju, a onda se pomiješaju sa proprženim povrćem. Promiješajte, pa pospite smjesu za punjenje mafina italijanskim začinom. Napunite mafine dobijenom smjesom, pa pospite rendanim sirom. Pecite još 15 minuta na 180°C.
(Stvar ukusa)