Torta raskošnog izgleda i ukusa kojoj će se obradovati svi ukućani, a zbog vrhunske dekoracije biće kraljica svečane trpeze.
Za prave sladokusce, koji uživaju u kombinaciji čokolade, osvježavajućeg fila i kafe ova torta je pun pogodak. Pored toga, izuzetno je dekorativna i raskošnog izgleda, pa će se uklopiti u svaku prazničnu ili mrsnu slavsku trpezu. Torta se sprema tako što se na natopljene kore ređa fil sa kafom i obilno posipa čokoladnim mrvicama.
Sastojci:
Za koru:
8 jaja
1,5 čaše šećera
1 čaša kukuruznog škroba
1,5 čaše brašna
4 kašike vrele vode
1 prašak za pecivo
1 pakovanje vanilin šećera
Za fil:
800 ml slatke pavlake
1 čaša šećera u prahu
250 g maskarpone sira
300 g krem sira
4 kašičice kafe
Za preliv kora:
1 kašičica kafe
Za dekoraciju:
2 pakovanja čokoladnih crno-bijelih mrvica
50 g okruglih čokoladnih mrvica
Priprema:
Odvojte žumanjca i bjelanca u 2 posude. Odvojeno pomiješajte kukuruzni skrob, brašno i prašak za pecivo, pa promiješajte. Umutite bjelanca i dodajte pola šolje šećera dok ne dobijete čvrst šne. Umutite žumanjca i dodajte vodu, pa ubacite postepeno prosijanu mješavinu brašna i kukuruznog skroba. Umutite dobro, pa dodajte postepeno umućena bjelanca sa šećerom i mutite na laganijoj brzini. Dodajte ostatak umućenih bjelanaca. Kada dobro sjedinite sve sastojke, smjesu izlijte u okrugao pleh sa pokretnom iviciom pa pecite na 180°C otprilike 30 minuta. Čačkalicom provjerite da li je tijesto ispečeno, ako nije vratite u rernu dok ne bude gotovo. Ostavite da se prohladi 5 minuta, pa izvadite ih kalupa. Pokrijte krpom i ostavite sa strane. Dok se kora hladi, u šerpu dodajte žumanjca i ostatak šećera, umutite, pa dodajte šećer u prahu. Mutite dok ne dobijete pjenastu strukturu, pa dodajte maskarpone i krem sir, pa dobro umutite. Ostavite 4 kašike fila sa strane za premazivanje. U posudici ubacite kafu, dodajte vrlo malo vode (samo da se istopi), umutite, pa dodajte u fil i umiksajte. Promiješajte kašičicu kafe sa malo više vode. Koru podijelite na 4 dijela, pa ih natopite razblaženom kafom. Na prvu koru rasporedite dio fila, prekrijte drugom, pa ponovite postupak do utroška materijala. Posljednji sloj treba da bude kora. Dodajte polovinu fila koji ste ostavili sa strane, pa ga poravnajte špatulom. Nanesite obilno čokoladne mrvice sa strane, a odozgo ukrasite drugom polovinom fila po ivicama uz pomoć šprica za kolače da izgledaju kao puslice. Dodajte po zrno kafe na svaku puslicu. Sredinu pospite okruglim mrvicama.
(Stvar ukusa)