Bogat ukus i ručak za čistu desetku
Jedan od klasika naše domaće trpeze svakako su ćufte u paradajz sosu. Ako vam je dosadio ukus, recept možete malo promijeniti i dobiti pravo gurmansko jelo. Ove sočne ćufte pune se karfiolom, uvijaju u slaninu, pa prelivaju sosem od sira. Najbolje idu uz standardni prilog - krompir pire.
Sastojci:
1 glavica karfiola
700 g mljevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
4,5 kašičice soli
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica origana
1 kašičica crnog bibera
1 kašičica senfa
2 jaja
50 g tvrdog sira
400 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
3 krompira
50 g putera
100 ml mlijeka
mladi luk
Priprema:
Glavicu karfiola ubacite u šerpu, prelijte vodom, dodajte kašičicu soli, poklopite i kuvajte još 5 minuta nakon ključanja. U mljeveno meso dodajte isjeckan crni luk, usitnjen bijeli luk, kašičicu soli, origano, slatku papriku, 1/2 kašičice crnog bibera, senf i jaja, pa dobro promiješajte. Prokuvanom karfiolu uklonite središnji tvrdi dio, pa podelite na cvjetove. Od mesa napravite loptice, pa ih spljoštite i dodajte po cvet karfiola u sredinu. Preklopite meso, oblikujte malo rukama loptice i umotajte u list slanine. Pržite u malo dubljem ulju sa obe strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Preostale cvjetove karfiola pomešajte sa izrendanim tvrdim sirom, pa dodajte mlijeko, 1/2 kašičice soli, ostatak crnog bibera i muškatni oraščić, pa umutite štapnim mikserom. Prelijte ćufte u tiganju ovim sosom, pa ih poklopite. Krčkajte oko 10 minuta na laganijoj vatri. U međuvremenu, isjeckajte krompir, stavite u šerpu, nalijte vodu, dodajte kašičicu soli i kuvajte 30-40 minuta, procjedite, pa ponovo dodajte kašičicu soli, puter, mlijeko i napravite pire. Isjecite mladi luk pa ga pospite po čuftama. Služite uz pire.