Postoji milion recepata za punjene tikvice, a ovo je jedan od najboljih.
Tikvice spadaju u povrće koje se odlično kombinuje sa ostalim namirnicama, a možete da ih koristite i kada pravite čokoladnu tortu.
Na trpezama širom svijeta najčešće nalazimo pohovane ili punjene tikvice, a danas vam donosimo recept kojem sigurno nećete moći da odolite. Klasičan nadjev obogatite povrćem, kao i španskom kobasicom, a preko pospite parmezanom i prezlama koje ste pomiješali sa maslinovim uljem.
Sastojci:
5 tikvica
1 crni luk
2 čena bijelog luka
1 šargarepa
1 štapić celera
2 pečene paprike
200 g španske kobasice
350 g mljevenog mesa
1 veza peršuna
1 konzerva sjeckanog pelata
1 kašičica italijanskog začina
200 g pirinča
1 jaje
Još:
parmezan
prezle
maslinovo ulje
Priprema:
Isjecite tanku krišku po dužini tikvice, a zatim te kriške isjecite na kockice. Preostale tikvice nauljite, posolite i pobiberite, i poređajte na pleh, pa pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Šargarepu, celer, pečenu papriku, crni i bijeli luk isjeckajte na sitne kockice. U jednom tiganju na puteru propržite mleveno meso koje ste posolili i pobiberili, a u drugom tiganju na malo ulja propržite kobasicu i poslije 5 minuta dodajte naseckano povrće (crni luk, celer i šargarepu). Kada povrće malo omekša dodajte beli luk i italijanski začin i promiješajte. Zatim dodajte isjekcane tikvice i pečenu papriku, pa sipajte pelat i sve dobro promiješajte. Dodajte i mljeveno meso, pa opet sve lijepo sjedinite i poklopite, pa krčkajte nekih 20 minuta. Zatim dobijenu smjesu prebacite u neku posudu i dodajte kuvani pirinač i dio sjeckanog peršuna. Začinite još ako je potrebno, pa dodajte jaje. Sve dobro promiješajte. Malo izdubite tikvice koje su se pekle u rerni, pa napunite dobijenom smjesom. Pospite parmezanom, pa prezlama koje ste pomiješali sa malo ulja, pa opet parmezanom. Pecite u rerni na 210°C oko 10 minuta.