Ne možete da je spremite za 10 minuta, ali ćete je zato u slast pojesti!
Ova poslastica biće zvijezda svakog okupljanja i definitivno se nećete "obrukati" kome god da je poslužite - naprotiv, svi će je obožavati!
Sastojci:
90 grama tamne čokolade
60 grama putera
20 mililitara slatke pavlake
5 žumanaca
Kašika šećera
Kašičica ekstrakta vanile
Prstohvat soli
Dvije kašičice kakaa
5 bjelanaca
70 grama šećera
Za fil:
165 grama tamne čokolade
80 mililitara slatke pavlake
Kašičica putera
Kašika kakaa
300 mililitara slatke pavlake
Čokoladni preliv:
Dvije kašike vode
30 grama šećera
45 grama skrobnog sirupa
25 grama kondenzovanog mlijeka
Pola kašičice želatina u prahu
Kašika vode
50 grama tamne čokolade
Sirup od kafe
50 mililitara vode
Tri kašike šećera
Kesica kapućina
Priprema:
U posudi pomiješajte 90 grama tamne čokolade, 20 mililitara slatke pavlake i 60 grama putera, pa ove sastojke otopite na pari i dobro izmješajte.
U odvojenoj posudi umutite žumanjca, šećer i ekstrakt vanile, dok smjesa ne postane glatka, pa u to dodajte kakao i prstohvat soli, pa sve izmješajte. Ovoj smjesi dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili sa slatkom pavlakom i puterom, pa opet izmješajte da se svi sastojci sjedine.
Umutite bjelanca da dobijete pjenastu smjesu, dodajte 70 grama šećera, pa ovako umućena bjelanca spojite sa prethodnom smjesom i izmješajte.
Pripremljenu smjesu nalijte u veliki pleh obložen papirom za pečenje i ispecite u rerni zagrijanoj na 170 stepeni oko deset do 13 minuta.
U međuvremenu pripremite fil.
Skuvajte slatku pavlaku, pa u nju dodajte kakao. U posudu stavite čokoladu i puter, preko prelijte vrelu pavlaku sa kakaom, pa sve to zajedno otopite na pari.
Umutite 300 mililitara slatke pavlake pa spojite sa prethodnom smjesom.
Pečenu koru podijelite na šest jednakih dijelova, pa svaku koru premažite sirupom (pomiješajte vodu, šećer i kapućino). Kada kore premažete sirupom, svaku od njih premažite filom, a zatim poređajte jednu na drugu. Filom premažite tortu i okolo i odozgo, pa ostavite u frižider na sat-dva da se stegne.
Napravite čokoladnu glazuru tako što ćete pomešati vodu, šećer i skrobni sirup, pa stavite na vatru da se zagrije. U to zatim dodajte želatin i još kašiku vode, kondenzovano mlijeko i otopljenu čokoladu, pa sve dobro izmješajte, ostavite malo da se prohladi i prelijte preko torte.
(MONDO)