Ukus i aroma Grčke proširiće se vašom kuhinjom!
Praziluk je omiljeno povrće tokom hladnih dana, a recepti s njim variraju od ukusnih čorbi, slanih jela, do domaće pite.
Predlažemo vam da spremite grčku pitu s fetom i prazilukom!
Sastojci:
Dva veća praziluka
Tri štapića celera
200 grama fete
Tri čena bijelog luka
Deblje kore za pitu
So, biber
Maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte rernu na 160 stepeni. Praziluk isjeckajte na kolutiće i po potrebi blanširajte u ključaloj vodi dva minuta. Ocijedite i prebacite u tiganj s maslinovim uljem. Isjeckajte štapiće celera i bijeli luk na sitno, i dodajte u tiganj. Začinite solju i biberom. Kada povrće omekša, za desetak minuta, sklonite s vatre i dodajte mirođiju i koru limuna. Fetu izmrvite i pomiješajte s povrćem.
Pleh malo podmažite uljem, stavite dvije kore, poprskajte ih uljem, pa stavite još dvije. Ponovite postupak sa šest kora, pa rasporedite fil. Prekrijte ga sa još dvije kore i zavijte krajeve da se pita ne bi otvorila tokom pečenja. Oštrim nožem je isjecite na komade, i pecite na 160 stepeni oko sat i po vremena. Pita je ukusna i kada je hladna pa je možete jesti i sutradan.