Kuhinja

Bajadera sa karamelom: Najlepši ukus omiljenih sitnih kolača na slavskim trpezama

Autor Nikolina Damjanić

Bajadera sa karamelom odličan je izbor za slavsku trpezu, a možete ovim neodoljivim kolačem da obradujete ukućane pred kraj radne nedjelje.

Izvor: Shutterstock

Bajadera je nezaobilazni klasik među sitnim kolačima. Pored standardnog recepta, preporučujemo da isprobate bajadere sa karamelom. U smjesu se tope karamel bombone, a ukus je još puniji i bogatiji. Najbolji spoj čokolade, mljevenog keksa i oraha - nestaće sa stola čim ih iznesete!

Sastojci:

3 jajeta

280 g šećera

180 g putera

180 g karamel bombona

250 g mljevenog keksa

150 g mljevenih orah

100 g crne čokolade

Za glazuru:

210 g crne čokolade

30 ml ulja

Recept za bajadere sa karamelom:

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte u šerpu. Dodajte i karamel bombone, pa uključite laganu vatru. Miješajte dok se ne otope karamel bombone i sastojci ne sjedine, pa dodajte puter. Kada se otopi, sklonite sa vatre, pa dodajte mljeveni keks i mljevene orahe. Dobro sjedinite sastojke žicom, pa ih podijelite na 2 jednaka dijela. U jedan dio dodajte čokoladu otopljenu na pari i promiješajte. U pleh prvo izlijte smjesu sa čokoladom. Kada se malo stegne, dodajte preko svjetliju smjesu. Otopite crnu čokoladu sa uljem na pari, pa prelijte glazuru preko bajadere. Ostavite nekolik sati u frižideru da se stegne.

(Stvar ukusa)