Podvarak sa svinjskom koljenicom izuzetno je bogatog ukusa. Meso se najprije krčka u pivu i aromatičnim začinima, a potom premazuje slatkim sosom.
Podvarak je jedno od najzastupljenijih jela u srpskim domaćinstvima tokom hladnih dana. Predlažemo podvarak sa svinjskom koljenicom, koja se kuva u jednoj posebnom sastojku - pivu. Čak se i ribanci dinstaju u pivu, a ukus je neponovljiv. Najprije se svinjska koljenica krčka u pivu i aromatičnim začinima poput anisa, a onda se premazuje slatkim sosom i peče u rerni sa podvarkom. Još ukusniji i začinjeniji podvarak koji će vam postati favorit ove zime.
Sastojci:
1,5 kg svinjske koljenice
3 lovorova lista
1 manja činija bobica kleke (opciono)
6 karanfilića
2 crna luka
nekoliko stabljika peršuna
3 zvjezdasta anisa
2 mrkve
1 kašika soli
1 kašičica tucane paprike
500 ml svijetlog piva + 200 ml svijetlog piva
4 velike šnjite slanine
1 crveni luk
2 čena bijelog luka
500-600 g ribanaca
biber po ukusu
prstohvat kima
1 kašika senfa sa cijelim zrnom
2 kašike meda
1 kašika sojinog sosa
1 kašičica senfa
1 kašičica maslinovog ulja
Recept za podvarak sa svinjetinom i pivom:
Svinjsku koljenicu stavite u veću šerpu, dodajte 2 lovorova lista, bobice kleke, karanfiliće, isječen crni luk, stabljike peršuna, zvjezdasti anis, a mrkve isjecite na četvrtine, pa i njih dodajte. Ubacite kašiku soli u svinjsku koljenicu i začine, tucanu papriku, pa prelijte sa 500 ml piva. Nalijte preko vodu onoliko koliko je potrebno da pokrije svinjsku koljenicu.
Kada provri na srednjoj vatri, smanjite na laganiju temperaturu i kuvajte 2 sata. Isjeckajte slaninu, pa je propržite na malo ulja. Isjeckajte crveni i bijeli luk, a iz tiganja izvadite slaninu. Ubacite isjeckan luk u prazan tiganj, pa dinstajte nekoliko minuta. Iscjedite vodu iz ribanaca, pa ih dodajte u tiganj. Promiješajte podvarak, pa dodajte slaninu i biber po ukusu, kim i 200 ml piva.
Dodajte u podvarak senf sa cijelim zrnom i 1 kašiku meda, promiješajte, pa dinstajte na laganijoj vatri 15-20 minuta. Izvadite svinjsku koljenicu iz šerpe, a u manjoj činiji pomiješajte sojin sos i 1 kašiku meda, senf i kašičicu maslinovog ulja. Dobro premešajte sos, a svinjku koljenicu zasjecite u pravougaonim oblicima.
Po dnu velikog pleha rasporedite podvarak, stavite svinjsku koljenicu, pa je premažite sosem. Pecite podvarak sa svinjskom koljenicom na 220°C oko 20-25 minuta, odnosno dok ne porumeni. Nakon 10 minuta pečenja, izvadite i premažite svinjsku koljenicu ostatkom sosa, pa vratite u rernu.
(Stvar ukusa)