• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogato začinjeno meso koje se krčka u pivu: Domaći podvarak sa svinjskom koljenicom

Autor Nikolina Damjanić

Podvarak sa svinjskom koljenicom izuzetno je bogatog ukusa. Meso se najprije krčka u pivu i aromatičnim začinima, a potom premazuje slatkim sosom.

 Recept za podvarak sa pivom Izvor: PRINTSCREEN/YT/SCHNELLER KOCH

Podvarak je jedno od najzastupljenijih jela u srpskim domaćinstvima tokom hladnih dana. Predlažemo podvarak sa svinjskom koljenicom, koja se kuva u jednoj posebnom sastojku - pivu. Čak se i ribanci dinstaju u pivu, a ukus je neponovljiv. Najprije se svinjska koljenica krčka u pivu i aromatičnim začinima poput anisa, a onda se premazuje slatkim sosom i peče u rerni sa podvarkom. Još ukusniji i začinjeniji podvarak koji će vam postati favorit ove zime.

Sastojci:

1,5 kg svinjske koljenice

3 lovorova lista

1 manja činija bobica kleke (opciono)

6 karanfilića

2 crna luka

nekoliko stabljika peršuna

3 zvjezdasta anisa

2 mrkve

1 kašika soli

1 kašičica tucane paprike

500 ml svijetlog piva + 200 ml svijetlog piva

4 velike šnjite slanine

1 crveni luk

2 čena bijelog luka

500-600 g ribanaca

biber po ukusu

prstohvat kima

1 kašika senfa sa cijelim zrnom

2 kašike meda

1 kašika sojinog sosa

1 kašičica senfa

1 kašičica maslinovog ulja

Recept za podvarak sa svinjetinom i pivom:

Svinjsku koljenicu stavite u veću šerpu, dodajte 2 lovorova lista, bobice kleke, karanfiliće, isječen crni luk, stabljike peršuna, zvjezdasti anis, a mrkve isjecite na četvrtine, pa i njih dodajte. Ubacite kašiku soli u svinjsku koljenicu i začine, tucanu papriku, pa prelijte sa 500 ml piva. Nalijte preko vodu onoliko koliko je potrebno da pokrije svinjsku koljenicu.

Kada provri na srednjoj vatri, smanjite na laganiju temperaturu i kuvajte 2 sata. Isjeckajte slaninu, pa je propržite na malo ulja. Isjeckajte crveni i bijeli luk, a iz tiganja izvadite slaninu. Ubacite isjeckan luk u prazan tiganj, pa dinstajte nekoliko minuta. Iscjedite vodu iz ribanaca, pa ih dodajte u tiganj. Promiješajte podvarak, pa dodajte slaninu i biber po ukusu, kim i 200 ml piva.

Dodajte u podvarak senf sa cijelim zrnom i 1 kašiku meda, promiješajte, pa dinstajte na laganijoj vatri 15-20 minuta. Izvadite svinjsku koljenicu iz šerpe, a u manjoj činiji pomiješajte sojin sos i 1 kašiku meda, senf i kašičicu maslinovog ulja. Dobro premešajte sos, a svinjku koljenicu zasjecite u pravougaonim oblicima.

Po dnu velikog pleha rasporedite podvarak, stavite svinjsku koljenicu, pa je premažite sosem. Pecite podvarak sa svinjskom koljenicom na 220°C oko 20-25 minuta, odnosno dok ne porumeni. Nakon 10 minuta pečenja, izvadite i premažite svinjsku koljenicu ostatkom sosa, pa vratite u rernu.

(Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop