Kremasto punjenje između jafa keksa, a potom uvaljano u kokosovo brašno ne ostavlja nikog ravnodušnim.
Sastojci:
450 ml mleka
30 g brašna
80 g šećera
1 kašičica vanilin šećera
160 g putera
45 g gustina
300 g jafa keksa
120 g kokosovog brašna
Recept za ruske kape sa jafom:
U činiji pomiješajte brašno i gustin, a onda i vanilin šećer. Kada promiješate suve sastojke za ruske kape dodajte postepeno oko 100 ml mleka i mutite. Ostatak mlijeka dodajte u šerpu i stavite da provri na srednjoj temperaturi. Žicom dobro nastavite da mutite smjesu sa brašnom, mlekom i gustinom, pa je postepeno dodajte u mlijeko koje je provrelo.
Miješajte žicom smjesu za ruske kape na laganijoj vatri dok ne dobijete gustu strukturu. Smjesu prebacite u činiju i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi umiksajte je, pa ubacite puter i nastavite da miksate dok ne dobijete gust fil za ruske kape. Fil stavite u špric za kolače ili kesu za zamrzivač, nanesite na jafa keks, pa ga preklopite drugim jafa keksom. Uvaljajte ivice ruske kape u kokosovo brašno.