Kuhinja

Idelna za doručak ili kao predjelo: Posna proja sa pečenim paprikama i povrćem

Autor Dušan Volaš

Ovaj recept za posnu proju je jedan od boljih, a pravi se sa pečenim paprikama i povrćem. Obavezno probajte!

Izvor: Shuterstock

U toku je Božićni post, a mi vam donosimo prijedloge za neka od omiljenih jela. Kako danas postoje posne zamejne za skoro sve mrsne namirnice, možete da pravite čuvene srpske specijalitete bez muke. Donosimo vam i jedan od boljih recepata za posnu proju, koju možete da jedete za doručak ili večeru, ali isto tako možete da je služite i kao predjelo na slavama.

Ona se nekada služila umjesto hljeba i pravila se od 3 sastojka koje je svaka domaćica imala kod kuće, a kasnije su dodavane namirnice kao što su povrće, jogurt... i tako je nastala projara, koju danas većina Srba zna kao proju.

Sastojci:


1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja palente
1 šolja jogurta
1 šolja ulja
250 g posnog feta sira (može dimljeni tofu)
250 g smrznute mešavine (povrće)
2 šolje kisele vode
2 pečene paprike
2 kisela krastavca
2 kašičice praška za pecivo

Recept za posnu proju sa povrćem i pečenim paprikama:

U posudi pomiješajte kukuruzno brašno, palentu i prašak za pecivo. Zatim sipajte jogurt, kiselu vodu i ulje. Sve lijepo sjedinite da nema grudvica, a onda dodajte povrće koje ste odmrzli i ocijedili, sjeckanu pečenu papriku, kiseli krastavac i izmrvljeni feta sir. Sve dobro promiješajte, pa dobijenu smjesu za proju sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pecite posnu proju u zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.