U toku posta uvijek fali ideja za super recepte, pa vam predlažemo fenomenalne posne lepinje punjene pire krompirom i povrćem.
Domaće lepinje su uvijek bolji izbor nego kupovne, a kako je u toku Božični post, mi vam donosimo sjajan recept za posne lepinje koje se pune pire krompirom i povrćem. Možete da ih jedete za doručak, ručak ili večeru, a super je stvar što se prže samo tri minuta sa obje strane. Takođe, ako ste vas mrzi da pravite punjenje, predlažemo vam još lakši recept za one koji su lenji, a to su lepinje od 3 sastojka.
Sastojci:
- 1 krompir
- 2 crvena luka
- 1 paprika
- 1 veza vlašca
- 100 g biljnog sira
- Za tijesto:
- 90 ml biljnog mlijeka
- 1/2 kašike šećera
- 1 kašičica instant kvasca
- 20 ml ulja
- 150 g brašna
Recept za lepinje punjen pire krompirom i povrćem:
Krompir skuvajte, procijedite i ispasirajte. Zatim propržite sitno seckani luk i papriku dok ne omekša, pa dodajte povrće u pire. Ostavite sa strane. U posudi pomiješajte toplo mleko ili vodu, pa dodajte šećer i kvasac. Dobro umutite, pa sipajte ulje i dodajte prosejano brašno. Umjesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe nekih 20 minuta. Podijelite tijesto na 4 jednaka dela, pa oblikujte loptice. Pokrijte i ostavite da odstoji još nekih 10 minuta. Razvucite krug, pa napunite filom, a onda podignite tijesto na gore i spojite. Malo rukama spljoštite i razvucite oklagijom. Pržite lepinje u tiganju na malo zagrijanog ulja.