Kuhinja

Tople, mekane i vazdušaste - napravite posne pekarske kifle

Autor Nikolina Damjanić

Napravite posne pekarske kifle od par sastojaka i obradujte porodicu toplim i svježim pecivom. Uživajte!

Izvor: Shutterstock

Domaće kifle i kiflice su svima omiljene, a ako želite da ih napravite kao iz najdraže pekare predlažemo vam ovaj recept. Za miješenje tijesta ne morate da imate posebne kulinarske vještine, jer je sve jednostavno, a kako je u toku Božićni post mi vam donosimo recept za posne pekarske kifle. Na njih možete da mažete ajvar, ali i domaći namaz i posnu paštetu.

Sastojci:

200 ml tople vode

500-550 g brašna

5 g suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

80 ml ulja

Recept za posne pekarske kifle:

U posudi pomiješajte suvi kvasac i toplo mlijeko, pa razmutite. Dodajte šećer i kašiku brašna, promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Zatim sipajte ulje, pa dodajte oko 450 g prosijanog brašna i so. Umjesite glatko tijesto i ako je potrebno dodajte preostalo brašno.

Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena na toplom. Zatim tijesto podelite na 10 jednakih dijelova i oblikujte loptice. Razvucite i presjecite na veće trouglove i urolajte. Pokrijte kifle i ostavite da odstoje sat vremena.

Zatim ih premažite uljem, pa pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Pečene kifle poprskajte vodom i pokrijte krpom, kako bi dodatno omekšale. Korica će ostati čvrsta, a iznutra će biti mekane i vazdušaste.

(Stvar ukusa)