Kuhinja

NAJMEKŠI HLJEB SA MASLINAMA I PRAZILUKOM: Uz njega će svaki namaz i jelo biti mnogo ukusnije

Autor Dragana Božić

Napravite najmekši hlJeb sa maslinama i prazilukom.

Izvor: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/CANAYCOLAKOGLU

Ništa ljepše od mirisa domaćeg hljeba koji se širi kućom. U mekano tijesto idu masline i mirođija. Dodaje se i praziluk, koji se prethodno dinsta. Vrlo lako se sprema, a svaki namaz i jelo je uz njega duplo ukusnije!

Sastojci:
1 + 3/4 šolje pšeničnog brašna
1/2 kašičice suvog kvasca
1/3 kašičice soli + 1/3 kašičice soli
200 ml mlake vode
250 g praziluka isjeckanog
šaka zelenih maslina
šaka mirođije
šaka izrendanog tvrdog sira
malo maslinovog ulja

Recept za najmekši hljeb sa prazilukom i maslinama:
Pomiješajte pšenično brašno, suvi kvasac i so (1/3 kašičice), pa postepeno dodajte mlaku vodu. Zamijesite tijesto za hljeb, pa ostavite da nadođe oko 8-12 sati. Propržite isjeckan praziluk na malo maslinovog ulja, dodajte 1/3 kašičice soli, prodinstajte, pa ostavite da se ohladi. U tijesto dodajte prodinstan praziluk, isjeckane masline, mirođiju, izrendan tvrdi sir, pa premijesite rukama tijesto sa dodacima. Premjestite tijesto u pravougaoni pleh obložen pek papirom, pa pecite sa poklopcem hljeb 35 minuta na 220°C. Potom sklonite poklopac i pecite oko 15-20 minuta hljeb sa prazilukom i maslinama. Sijecite ohlađen hljeb. 

(Stvar ukusa)