Napravite najbolje slavsko žito sa kakaom. Lako i jednostavno, a gosti će biti oduševljeni!
Nikoljdan je najčešća krsna slava među Srbima. Spremite najbolje slavsko žito za Svetog Nikolu i to sa kakaom. Ovaj recept podrazumijeva da se cijelim orasima i kakao prahom ukrasi slavsko žito.
Sastojci:
520 g pšenice belije
350 g mljevenih oraha
310 g šećera u prahu
10 g vanilinog šećera
1/3 kašičice cimeta
Za ukrašavanje:
100 g cijelih oraha
150 g kakaoa
Recept:
Pšenicu za slavsko žito očistite, pa je ubacite u veću posudu i prelijte vodom. Ostavite tako da prenoći, procijedite, pa nalijte svježom vodom. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne proključa, pa smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok pšenica ne omekša. Procijedite ponovo, ali vodu u kojoj se kuvala pšenica sačuvajte sa strane. Sameljite pšenicu, pa dodajte mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet. Sjedinite sastojke dobro, pa rasporedite slavsko žito u činije za serviranje. Ukrasite ivice cijelim orasima, a u sredinu stavite kakao u obliku krsta.
(Stvar ukusa)