Podvarak je jelo koje se pravi od kupusa ribanca, a često se služi zimi jer je tada idealno vrijeme za jela od kiselog kupusa.
Od kiselog kupusa možete da napravite specijalitete kao što su podvarak, sarmu... Podvarak se obično peče sa mesom i slaninom, jer ove namirnice daju poseban šmek, ali kako je u toku Božićni post možete da napravite jednako ukusno jelo i to sa pečurkama. Svi koji su probali podvarak sa šampinjonima imaju samo riječi hvale, a pravi se jednostavno i uspjeva svima.
Sastojci:
1 praziluk
1 kg ribanca
200 g šampinjona
120 ml vode
50 ml bijelog vina
Recept za podvarak sa šampinjonima:
Isjecite praziluk i propžite ga na ulju, a kada omekša dodajte ribanac koji ste prethodno isprali. Sipajte vodu i začinite po želji, pa lijepo promješajte. Kuvajte poklopljeno dok kupus ne omekša. U tiganju propržite sjeckane šampinjone, pa dodajte u kupus i promiješajte. Sipajte bijelo vino i zatim prebacite posudu sa podvarkom u rernu. Pecite na 180°C oko 15 minuta.
(Stvar ukusa)