Mini bavarsko pecivo možete da služite za doručak, ali i kao užinu uz neki umak ili namaz.
Ono što razlikuje ovo pecivo od drugih je to što se kratko kuvaju u ključaloj vodi, a onda se peku. Nevjerovatno je mekano iznutra, a spolja tvrđe. Možete da služite za doručak uz ajvar ili namaz od feta sira.
Sastojci:
Za tijesto:
500 g brašna
320 ml tople vode
2 kašike maslinovog ulja
25 g kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
Za premazivanje:
1 jaje
susam ili mak
Još:
1 l vode
3 kašike sode bikarbone
Recept za mini bavarsko pecivo:
U posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i 80 ml tople vode, pa ostavite da se aktivira. Dodajte prosijano brašno, so, maslinovo ulje i preostalu vodu. Umjesite glatko tijesto i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih 15-20 minuta. Zatim podijelite tijesto na 6 jednakih dijelova, pa svaki dio razvucite u tanju zmijicu i isijecite manje komade. U šerpi pomiješajte vodu sa sodom bikarbonom, pa kada proključa ubacite mini bavarsko pecivo na 10-15 sekundi. Ocijedite i poređajte na pleh obložen pek papirom. Premažite mini bavarsko pecivo umućenim jajetom i pospite susamom ili makom (ili nečime po želji). Pecite mini bavarsko pecivo u zagrijanoj rerni na 220°C oko 15 minuta.
(Stvar ukusa)