Kuhinja

Gurmanski san: Pečeni krompiri filovani mljevenim mesom

Autor Dragana Božić

Pečeni krompiri filovani mljevenim mesom puni su začina, povrća, a kruna svega je tvrdi sir narendan preko njih.

Izvor: Shutterstock

Pečeni krompiri filovani mljevenim mesom su gurmansko jelo, odlično začinjeno i bogato ukusima. Pored toga što je raj za gurmane, vrlo je izdašno, pa može da bude savršen obrok u specijalnim prilikama kada imate goste. Evo kako da ih napravite.

Sastojci:

4 krompira za pečenje
3 kašike maslinovog ulja, podijeljene
So i biber, po ukusu
250 g mljevene govedine
1 mali luk, isječen na kockice
60 g šargarepe isječene na kockice
60 g celera isječenog na kockice
2 čena bijelog luka, zgnječena
400 g sjeckanog paradajza
40 ml crvenog vina
60 ml goveđeg bujona
1 kašičica Vorčester sosa
½ kašičice mješavine začina za kuvanje
2 kašike punomasnog mlijeka
2 kašike neslanog putera
prstohvat muskatnog oraščića
130 g rendanog tvrdog sira

Recept:

Za pečene krompire filovane mljevenim mesom prvo zagrijte rernu na 180 C. Krompir pripremite tako što ćete ga cijelog izbockati viljuškom, a zatim premazati sa 1 kašikom maslinovog ulja i prstohvatom soli. Stavite krompir u rernu da se peče 1 sat i 30 minuta.

U međuvremenu, zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja na srednje jakoj temperaturi u velikom tiganju. Dodajte mljevenu govedinu, dobro je začinite solju i biberom i pržite 5-6 minuta. Izvadite govedinu iz tiganja i ostavite na stranu. Smanjite temperaturu na srednju i dodajte preostalu kašiku maslinovog ulja u tiganj zajedno sa lukom, šargarepom, celerom i bijelim lukom. Pržite 6-8 minuta, dok ne omekšaju. Vratite zapečenu govedinu u tiganj zajedno sa paradajzom iz konzerve, crvenim vinom, goveđim bujonom, vorčester sosom, začinima, solju i biberom. Kuvajte smjesu 30 minuta, a zatim isključite vatru.

Kada je krompir pečen, ostavite da se ohladi 15 minuta i zagrijte rernu na 200 C. Odsjecite vrhove krompira i izvadite mekanu unutrašnjost. U velikoj posudi pomiješajte unutrašnjost krompira, mlijeko, puter i muskatni oraščić. Začinite solju i biberom, po ukusu. Dobro ga izgnječite da krompir bude super pahuljast.

Kašikom stavite mješavinu govedine u izdubljene krompire. Na vrh mesnog sloja stavite kašike pahuljastog pire krompira. Krompir pospite rendanim sirom. Punjeni krompir stavite u rernu da se peče 15-20 minuta, dok se sir ne rastopi i ne porumeni.

Krompir servirajte vruć iz rerne!