Naučite kako se pravi osvježavajući grčki kolač koji podseća na čizkejk, a umjesto džema od jagoda možete da dodate bilo koji voćni namaz.
Lagani i osvježavajući kolači su idelani za ljeto, ali nam prijaju i zimi poslije teške novogodišnje i slavske hrane. Ako vam se jede nešto slatko, što se brzo i lako sprema, naš predlog je ovaj grčki recept. Napravite kremasti kolač sa keksom, osvježavjućim voćnim filom, a na kraju se preliva topljenom čokoladom. Obradujte porodicu, ali i iznenadne goste ukusnim kolačem.
Sastojci:
- 290 g mljevenog oreo keksa (bez bijelog dijela)
- 90 g putera
- 600 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 2-3 kašike džema od jagoda
- Za ganaš:
- 80 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade
Recept za grčki kolač sa keksom, voćnim filom i čokoladom:
Podloga od keksa
Pomiješajte mleveni oreo keksa sa istopljenim puterom i sve dobro sjedinite. Zatim sipajte u kalup i dobro utisnite.
Napravite fil
Umutite krem sir sa šećerom u prahu. Zatim dodajte vanilin šećer i nastavite da mutite. Nakon toga dodajte džem od jagoda i slatku pavlaku, pa sve dobro umutite. Sipajte preko podloge od keksa i poravnajte. Stavite u frižider da se hladi dok pravite ganaš.
Napravite glazuru
Istopite slatku pavlaku i čokoladu, pa prelijte ganaš preko kolača. Vratite u frižider da se stegne, pa služite.