Kuhinja

Rižoto od dimljene slanine i praziluka

Autor Dragana Božić

Rižoto od dimljene slanine i praziluka je vrlo lagano jelo sa snažnim aromatičnim akcentima.

Izvor: Shutterstock

Rižoto od dimljene slanine i praziluka pravi se za manje od sat vremena, spada u jednostavna jela, a sastojci poput praziluka i slanine mu samo daju punoću ukusa. Pravi se sa kozjim sirom, ali možete da stavite sir po vašoj želji. Evo kako se pravi rižoto od dimljene slanine i praziluka!

Sastojci:

Ulje za prženje
Velika šaka svježih listova žalfije
4 parčeta dimljene šarene slanine, isjeckana
1 veliki praziluk, sitno isječen
2 čena bijelog luka, zgnječena
250 g pirinča
150 ml suvog bijelog vina
750 ml vrućeg bujona od povrća
80 g mekog kozjeg sira

Recept za rižoto od dimljene slanine i praziluka: 

Za rižoto od dimljene slanine i praziluka zagrijte rernu na 200°C. Zagrijte 2 kašike ulja u tiganju na srednjoj vatri, a zatim propržite žalfiju dok ne postane hrskava. Odložite na tanjir i iscijedite pola ulja. Pržite slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava sa obe strane. Ostavite pola sa strane sa žalfijom.

Dodajte praziluk u ostatak slanine u tiganju i kuvajte 5 minuta dok ne omekša i lagano porumeni. Dodajte bijeli luk i kuvajte 1 minut, a zatim umiješajte pirinač i lagano pojačajte vatru. Dodajte vino i pustite da proključa. Kada se vino smanji za pola, umiješajte bujon, a zatim prebacite u posudu za pečenje sa čvrstim poklopcem i kuvajte sa poklopcem 20 minuta ili dok pirinač ne omekša. 

Umiješajte veći dio kozjeg sira dok se ne istopi, a zatim servirajte rižoto sa preostalom slaninom, sirom i žalfijom posipanim po vrhu.

Uživajte!