Kuhinja

Posna minestrona čorba, kombinacija povrća i tjestenine

Autor Dragana Božić

Posna minestrona čorba je kombinacija povrća i tjestenine, aromatična i savršena za proljeće.

Izvor: Shutterstock

Posna minestrona čorba, kombinacija povrća i tjestenine može da bude dio ručka ili da se jede za večeru. Najbolja je kada je topla, a evo i kako da je napravite.

Sastojci:

1 kašika ulja
2 šargarepe, sjeckane
2 stabljike celera, isjeckane
1 luk, sjeckani
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
1 krompir, oljušten i isječen na kockice
3 čena bijelog luka, mljevena
795 g narezanog paradajza
1,8 l povrtnog bujona
2 tikvice, isječene na kockice
425 g bijelog pasulja, kuvanog
120 g spanaća
200 g posne tjestenine

Za posnu minestronu čorbu pomiješajte ulje, šargarepu, celer, luk, so, biber i krompir u velikom loncu na srednjoj vatri 3 minuta.

Dodajte bijeli luk i miješajte jedan minut. Umiješajte paradajz isječen na kockice, povrtni bujon i tikvice. Pustite da proključa i kuvajte poklopljeno 45 minuta.

Dodajte pasulj, spanać i tjesteninu. Pokrijte i kuvajte 10 minuta. Ostavite da se ohladi prije serviranja. Uživajte u posnoj minestrone čorbi!