Naučnica otkriva kako da nam hrana duže traje!
Kuhinja je srce jednog domaćinstva, tu nastaje sva magija topline doma, ukusna i svježa hrana. Vrlo je važno da pravilno skladištimo namirnice i hranu kako se ona ne bi pokvarila, a mi da ne bismo bacali novac.
Naučnica Britani Luis za Si-En-En objasnila je kako da produžimo svežinu omiljenim namirnicama i sprečimo da se pokvare prije vremena. Na taj način ne samo da ćete uticati na sopstveno zdravlje, već ćete sprečiti bacanje hrane.
"Dosta hrane bude protraćeno, ljudi je kupuju u velikim količinama, a onda je ne jedu", započela je Britani.
Kako biste sačuvali hranu, smanjili zagađenje,ali I svoje troškove postoji nekoliko stvari koje biste mogli da primjenite:
- Prvo je vrijeme. Što duže čuvate neku namirnicu, to su veće šanse da se pokvari.
- Zatim kiseonik. Čuvanje hrane na otvorenom dovodi do oksidiranja hrane. Na primjer, vrlo često možete da vidite kako jabuke postanu braon kada ih duže držite u korpi za voće.
- Treća stavka je vlaga. Vlažna mjesta dovode do razmnožavanja bakterija i stvaranja buđi.
- Svjetlost. Na svjetlim mjestima pojedine namirnice, poput krompira mogu da promjene strukturu i ukus, te da postanu zeleniji ili proklijaju. Zato se savjetuju da krompir držite na tamnom mjestu, a kako biste izbjegli vlagu, stavite ga u prozračnu vreću.
Takođe važno je da ostale namirnice držite podalje od banana jer one ispuštaju supstancu etilen koji pomaže da se ubrza sazrevanje. Salata je takođe još jedna namirnica koja se brzo kvari. Zato nakon što operete zelenu salatu ili neku drugu, stavite je u posudu sa sirćetom i vodom. Zatim papirnim ubrsom pokupite višak tečnosti. Bakterije ne vole kiselu sredinu. S druge strane, bakterije se najviše razmnožavaju u vodi.
(MONDO)