Istraživač Plavih zona otkrio je koje tri namirnice su osnova za dugovječnost.
"Svi su željeli da znaju da li možemo da doživimo stotu", naslov je panela koji je salu na godišnjoj konferenciji Instituta Minken popunio do posljednjeg mjesta. Stručnjaci su otkrili tajne koje mogu da pomognu ljudima da žive duže. Američki istraživač i javni govornik Dan Bautner otkrio je koje tri namirnice su ključne za dugovječnost.
Ono što spaja stanovnike Plavih zona, uprkos geografskim razlikama, jeste stalna i umjerena fizička aktivnost i strast za zdravom ishranom zasnovanom na lokalnim proizvodima. Bautner smatra da je odgovarajuća ishrana jedna od ključnih tajni dugovječnosti i razlog zašto ljudi iz Plavih zona rijetko pate od srčanih oboljenja, raka, dijabetesa ili gojaznosti.
Pasulj
"Ako želite da uzimate neki dodatak ishrani, pojedite oko 80 zrna crnog pasulja dnevno", savjetovao je Bautner.
Pasulj je bogat proteinima i suzbija želju za grickalicama. Ljudi iz Plavih zona u prosjeku jedu činiju pasulja dnevno. Sadrži mnogo vlakana, vitamina i mikronutrijenata, a odličan je za naša crijeva. Kada jedete pasulj, prelazite na bakterije koje smanjuju upalu i rizik od nastanka gojaznosti.
Orasi
Prema riječima Bautnera, ljudi koji jedu između 15 i 30 oraha dnevno, žive oko tri godine duže od ljudi koji ne jedu orahe. Stručnjaci kažu da je konzumacija orašastih plodova odlična za mikrobiom jer sadrže mnogo vlakana. Orasi, takođe, sadrže dosta linoleinske kiseline, omega-3 masne kiseline koja su dobre za zdravlje srca i nema ih mnogo u drugim orašastim plodovima.
Maslinovo ulje
Bautner je sa zaustavljenim dahom spomenuo njegov sastav: masne kiseline, polifenoli, vitamini, minerali... Naglasio je njegovo blagotvorno dejstvo na srce, stomak, jetru, kosu, kožu i nokte. Kao jedna od glavnih komponenti mediteranskog načina ishrane, podvrgnuto je brojnim laboratorijskim ispitivanjima, koja su jasno potvrdila njegova svojstva koja unapređuju zdravlje. Studija na više od 90.000 ljudi širom SAD-a pokazala je da čak i samo malo maslinovog ulja dnevno, može da smanji rizik od smrti dementnih osoba za oko 28 odsto, čak i ako ostatak njihove ishrane nije baš zdrav.
(MONDO)