Stručnjaci otkrivaju gdje ljudi najčešće griješe kada je riječ o ostacima hrane sa praznične trpeze!
Da li ste znali da postoje pravila kada je u pitanju pakovanje i čuvanje hrane koja je ostala nakon praznične trpeze? Stručnjaci Lauren Alen i Nikolas Nedeliski ističu da mnogi ljudi imaju tradiciju da iskoriste sve ostatke, ali i da nije svejedno na koji način će se hrana čuvati i zamrzavati. Ovo su pravila koje je važno da znate:
Meso
Čuvajte višak mesa, ćuretine, govedine ili drugog u roku od dva sata od serviranja. Treba ih odvojiti od kostiju i čuvati u plitkim, hermetički zatvorenim posudama. Na taj način će ostati svježe u frižideru tri do četiri dana, a možete ih zamrznuti za čuvanje.
Povrće
Većina povrća kao što su boranija, pire krompir, kriške slatkog krompira, ostaće svježe u hermetički zatvorenoj posudi tri do četiri dana u frižideru. Lisnato povrće se brže kvari, pa ga morate potrošiti u roku od nekoliko dana. Ukoliko nisu napunjeni sastojcima poput sira, većina povrća može da se zamrzne na jedan do tri mjeseca.
Dezerti
Kremaste kolače, pudinge ili torte treba jesti u roku od samo nekoliko dana i nemojte ih zamrzavati. Međutim, praznične kolačiće možete zamrznuti i držati u zamrzivaču do šest mjeseci.
Hranu stavite bliže izvora hladnoće
"Prvo i najvažnije, sve ostatke hrane sa praznične trpeze odložite odmah u roku od dva sata. Prebacite meso u plitke, hermetički zatvorene posude kako biste omogućili brzo hlađenje. Kuvano povrće i prilozi zahtjevaju isti tretman - dovoljno je da ih ohladite prije nego što ih spakujete i stavite u frižider. Tvrđe slojeve hrane stavite na dno i ivice posude za skladištenje, a mekše dijelove u sredinu, kako biste imali protok vazduha", objasnio je Nikolas.
(MONDO)