Evo šta sve može da se dešava u organizmu kada pretjeramo sa hranom i pićem tokom praznika!
Vrijeme slava i novogodišnjih praznika je period kada više jedemo i pijemo. Često se zanesemo i opustimo, pa ne razmišljamo o posljedicama. Statistički podaci govore da u svijetu čak 25 odsto populacije u ovom trenutku ima neki problem sa jetrom, posebno masnu jetru.
Prof. dr Tamara Milovanović, sa Klinike za gastroenterohepatologiju UKCS za RTS navodi da veliki broj pacijenata umire od pretjeranog konzumiranja alkohola i hrane.
"Mislim da populacija nije dovoljno svjesna posljedica na zdravlje zloupotrebe alkohola i pretjerivanja u hrani, a i mislim da ne postoji svjesnost kada nešto što se zove merak pređe u zavisnost", ističe profesorka.
Kratkoročne posljedice uglavnom svako od nas osjeti u nekom trenutku kada previše pojede ili previše popije. Dugoročno, bolest počinje kaomasna jetra, ali zato što ljudi uglavnom kriju i guraju pod tepih kada osjete tegobe zbog zloupotrebe alkohola, ljekarima se javljaju sa već uznapredovanom bolešću. Zato su procjene da preko tri miliona ljudi godišnje umire zbog posljedica zloupotrebe alkohola, dodaje dr Milovanović, a oko četvrtine pacijenata s cirozom jetre ima je upravo zbog zloupotrebe alkohola.
Simptomi masne jetre
"To može biti malaksalost, mučnina, nelagodnost u stomaku, zato je važno redovno kontrolisati nalaze jetre i raditi ultrazvuk, kako bi se na vreme reagovalo i sprečilo dalje napredovanje bolesti jetre", ističe doktorka Milovanović.
Kada su u pitanju bolesti jetre uzrokovane zloupotrebom alkohola, pacijenti najčešće dolaze sa uznapredovalom bolešću i teškim komplikacijama kao što su krvarenje, žutica, pojava tečnosti u trbuhu i poremećaj stanja svesti. Najbolji način da zaštitimo našu jetru je umerenost i u jelu i u piću, ne samo tokom praznika, već stalno.
(RTS/MONDO)