Kuhinja

Žumance, bjelance ili cijelo jaje za premaz? Domaćice iz ličnog iskustva otkrile od čega je pecivo najmekše

Autor Nikolina Damjanić

Pomoću ovih sjajnih trikova i savjeta napravićete najljepše pecivo koje će biti svježe danima.

Izvor: Shutterstock

Bilo da pravite slana ili slatka peciva, premažite ih umućenim jajetom ako želite tamnu mahagoni boju. Za zlatnu boju umutite jaje sa vodom, a za limun žutu boju premažite pecivo samo umućenim žumancetom. Voda se u žumance dodaje ako želite svijetlu limun boju.

Za sjaj premažite pecivo umućenim bjelnacetom. Za sjaj možete da koristite i umućeno žumance sa malo ulja.

Ako želite da premaz bude aromatičan u žumance sipajte sok od narandže i ekstrakt vanile ili vanilin šećer.

Ako želite da hljeb bude mekši, onda ga obavezno premažite jogurtom ili pavlakom. Posne kifle možete da premažete i majonezom, ako želite da budu mekše, a takođe i ostala peciva.

Štrudle su slatko pecivo kojem rijetko ko može da odoli, pa ako želite da dobiju savršenu braon boju premažite ih sa pola šolje jake kafe u koju ste dodali malo šećera. Pečenu štrudlu premažite istopljenim puterom jer će tako biti mekša i svježija i sutradan.

(Stvar ukusa/MONDO)