• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedlog za današnji ručak: Pečena jagnjeća rebarca sa marmeladom (RECEPT)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Prave se sa marmeladom od pomorandže i serviraju sa kriškama svježe pomorandže, začinjena su i pikantna.

  pečena jagnjeća rebarca recepti Izvor: Shutterrstock

Jagnjeća rebra se lako prave, samo treba duže da se peku. Sa marmeladom im se daje poseban slatkasti ukus, samo će da se lijepe za prste. 

Sastojci:

1.5 kg jagnjećih rebara
16 ljutika, oljuštenih
8 čenova bijelog luka, neoljuštenih
10 grančica ruzmarina, ubranih listova
250 g marmelade od pomorandže
500 ml bijelog vina
2 kašike maslinovog ulja
kriške pomorandže, za posluživanje

Recept za pečena jagnjeća rebarca sa marmeladom

Zagrijejte rernu

Zagrijte rernu na 150°C. Poređajte jagnjeća rebarca u jednom sloju, sa kožom nadole, u duboku posudu za pečenje. Između rebaraca rasporedite ljutike, bijeli luk i listove ruzmarina. Pospite sa 3 kašičice soli i začinite biberom. Stavite marmeladu i ulje u bokal i umutite dok smjesa ne postane glatka. Prelijte preko rebaraca. Pokrijte posudu za pečenje folijom i zatvorite ivice. (U ovom trenutku jelo se može ohladiti i ostaviti da se marinira do 24 sata). Pecite 2 sata i 30 minuta.

Pecite još 30 minuta

Povećajte temperaturu rerne na 220°C. Poređajte jagnjeća rebarca sa kožom nagore i pecite, otkrivena, 30 minuta ili dok koža ne postane hrskava, a meso mekano i počne lako da se odvaja od kostiju. Prebacite rebra, ljutiku i bijeli luk u tanjir za serviranje i poklopite da ostanu topli.

Servirajte

Velikom kašikom bacite masnoću sa vrha sosa, a zatim prenesite sos u veliki tiganj. Pustite da provri na jakoj vatri. Kuvajte 10 minuta (odbacite preostalu masnoću) da biste ga smanjili na 250 ml. Kašikom prelijte rebarca sosom i servirajte sa kriškama pomorandže.

(MONDO/Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Jagnjetina cijenovno nedostupna većini stanovništva ima li nešto da pilećim krilcima

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop