Prave se sa marmeladom od pomorandže i serviraju sa kriškama svježe pomorandže, začinjena su i pikantna.
Jagnjeća rebra se lako prave, samo treba duže da se peku. Sa marmeladom im se daje poseban slatkasti ukus, samo će da se lijepe za prste.
Sastojci:
1.5 kg jagnjećih rebara
16 ljutika, oljuštenih
8 čenova bijelog luka, neoljuštenih
10 grančica ruzmarina, ubranih listova
250 g marmelade od pomorandže
500 ml bijelog vina
2 kašike maslinovog ulja
kriške pomorandže, za posluživanje
Recept za pečena jagnjeća rebarca sa marmeladom
Zagrijejte rernu
Zagrijte rernu na 150°C. Poređajte jagnjeća rebarca u jednom sloju, sa kožom nadole, u duboku posudu za pečenje. Između rebaraca rasporedite ljutike, bijeli luk i listove ruzmarina. Pospite sa 3 kašičice soli i začinite biberom. Stavite marmeladu i ulje u bokal i umutite dok smjesa ne postane glatka. Prelijte preko rebaraca. Pokrijte posudu za pečenje folijom i zatvorite ivice. (U ovom trenutku jelo se može ohladiti i ostaviti da se marinira do 24 sata). Pecite 2 sata i 30 minuta.
Pecite još 30 minuta
Povećajte temperaturu rerne na 220°C. Poređajte jagnjeća rebarca sa kožom nagore i pecite, otkrivena, 30 minuta ili dok koža ne postane hrskava, a meso mekano i počne lako da se odvaja od kostiju. Prebacite rebra, ljutiku i bijeli luk u tanjir za serviranje i poklopite da ostanu topli.
Servirajte
Velikom kašikom bacite masnoću sa vrha sosa, a zatim prenesite sos u veliki tiganj. Pustite da provri na jakoj vatri. Kuvajte 10 minuta (odbacite preostalu masnoću) da biste ga smanjili na 250 ml. Kašikom prelijte rebarca sosom i servirajte sa kriškama pomorandže.
(MONDO/Stvar ukusa)