Kuhinja

Kako da napravite domaći sok i džem od jagoda

Autor Dragana Božić

Domaći sok i džem od jagoda pravi se bez konzervansa i vještačkih dodataka za održavanje svježine, pa je poželjno da ih odmah konzumirate.

Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

Ukoliko želite da jedete i pijete kvalitetno, rado ćete praviti domaći sok i džem od jagoda. 

1. Domaći sok od jagoda

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

120 g svježih jagoda
1 do 2 kašike meda

Recept za domaći sok od jagoda:

U blenderu izmiksirajte jagode i med, dok smjesa ne postane kašasta. Možete piti sa pulpom ili je procijediti koristeći gazu. Servirajte ohlađeno.

2. Domaći džem od jagoda

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

450 g jagoda, oljuštenih i grubo isjeckanih
90 g šećera
2 kašike limunovog soka

Recept za domaći džem od jagoda:

U loncu pomiješajte jagode, šećer i limunov sok. Miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Povećajte toplotu do srednje visoke i dovedite smjesu do ključanja. Često miješajte i gnječite jagode, dok se džem ne zgusne i mjehurići potpuno ne prekriju površinu džema, oko 10 minuta. Prebacite džem u teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatvorite teglu i čuvajte u frižideru oko 10 dana, ili zamrznite.