Pomoću ovih sjajnih trikova i savjeta napravićete najljepše pecivo koje će biti svježe danima.
Bilo da pravite slana ili slatka peciva, premažite ih umućenim jajetom ako želite tamnu mahagoni boju. Za zlatnu boju umutite jaje sa vodom, a za limun žutu boju premažite pecivo samo umućenim žumancetom. Voda se u žumance dodaje ako želite svijetlu limun boju.
Za sjaj premažite pecivo umućenim bjelnacetom. Za sjaj možete da koristite i umućeno žumance sa malo ulja.
Ako želite da premaz bude aromatičan u žumance sipajte sok od narandže i ekstrakt vanile ili vanilin šećer.
Ako želite da hljeb bude mekši, onda ga obavezno premažite jogurtom ili pavlakom. Posne kifle možete da premažete i majonezom, ako želite da budu mekše, a takođe i ostala peciva.
Štrudle su slatko pecivo kojem rijetko ko može da odoli, pa ako želite da dobiju savršenu braon boju premažite ih sa pola šolje jake kafe u koju ste dodali malo šećera. Pečenu štrudlu premažite istopljenim puterom jer će tako biti mekša i svježija i sutradan.
(Stvar ukusa/MONDO)